Op een paar minuutjes fietsen vanaf de Refter bevindt zich het restaurant van het Radboudumc, waar je na een lange dag kan neerstrijken voor een avondmaal. Het UMC is een plek waar studenten niet vaak komen of willen komen, maar is een maaltijd bij het restaurant van het ziekenhuis misschien toch een bezoekje waard? ANS zocht het uit.
In het grote ziekenhuis is het even goed zoeken naar het restaurant, dat ietwat verscholen zit. Wanneer je het ruime eethuis binnenloopt, valt meteen haar kalmte en sereniteit op. Het interieur voldoet geheel aan de verwachtingen die je van een ziekenhuiskantine hebt. De grote open hal met het glazen plafond (in haar letterlijke gedaante) creëert een open en geruste sfeer. Vanaf de binnenplaats kijk je uit op enige kantoor- en werkruimtes, bijna allemaal aangekleed met dezelfde plant in dezelfde witte plantenbak. Witte, quasi-kunstzinnige lichtconstellaties en gouden nachtlampjes op de tafels proberen het geheel nog enigszins van een gezellige sfeer te voorzien.

Het geheel aan gasten bestaat uit een melange van artsen, studenten, verpleegkundigen, hoogleraren, patiënten en hun bezoek. Op het eerste gezicht lijkt het restaurant een geschikte ontmoetingsplaats voor alle lagen in de samenleving. Iedereen blijft echter wel, net als in een middelbareschoolkantine, op hun eigen eilandje. Waar je bij de Refter op een doordeweekse avond in de rij moet staan, hoef je hier nauwelijks te wachten voor een bordje eten. Daarnaast zorgen de prikkelarme zitgelegenheden voor een rustige dinerervaring. De etiquette schrijft dan ook voor om vooral niet te hard te praten en zelfs bijna te fluisteren. Dit valt misschien te verwachten in een ziekenhuis, maar het blijkt toch een tikkeltje ongemakkelijk om grote levensupdates met je tafelgenootjes te bespreken op normaal spraakvolume.
Het restaurant biedt de optie om te genieten van drie gangen, die van dag tot dag variëren. Net als bij de Refter is het ook mogelijk om voor één of twee gangen te gaan. Bij het voorgerecht krijg je de keus tussen een Franse uiensoep, jammer genoeg zonder de kazige bovenlaag, en een mosterd-pastinaaksoep. De keuze valt op de laatste en is een aangenaam, warm begin van het diner, maar geen uitspringer qua smaak. Het doet vooral denken aan de soepen die ook op elke andere eetgelegenheid van de Radboud worden aangeboden. De opties voor het hoofdgerecht zijn aanzienlijk spectaculairder en gevarieerder, waarbij de keuze gemaakt kan worden tussen een dagmenu, een plantaardig menu en een luxe menu.

Een matser voor alle studenten
De maaltijden hebben wel een prijskaartje, variërend van €10,50 voor een dagmenu tot €13,50 voor een luxe menu. Dit is dan ook zonder een eventueel voorgerecht of toetje. Alle studenten, zowel aan de universiteit als de HAN, krijgen echter korting op het menu, wat zorgt voor een flinke meevaller aan de kassa. Uiteindelijk wordt er dan ook maar €9,70 afgerekend voor een dagmenu en een soepje. Hier zou je natuurlijk makkelijk zelf iets lekkers van kunnen koken, maar vergeleken met andere horecagelegenheden op de campus, krijg je hier wel waar voor je geld. Ondanks dat de maaltijden geen goedkope aangelegenheid zijn, liegen de porties er namelijk niet om en zit je daadwerkelijk vol na het eten. Hier kan de Refter nog iets van leren.
Hollands succesverhaal
De luxemaaltijd bestaat uit een mediterrane mix van couscous, gamba’s, wokgroenten en tzatziki. Hoewel de naam en de looks anders doen geloven blijkt het gerecht een misser te zijn: het geheel, aangevuld met noten, gedroogd fruit en wat slablaadjes, is te droog en dus het opeten niet waard.

Het plantaardige menu, een moussaka met groentes en veganistische feta, valt beter in de smaak. Deze portie is echter wel weer een stuk kleiner, maar de smaak compenseert dit grotendeels. De onverwachte klapper blijkt echter het dagmenu te zijn, dat bestaat uit een funky stamppot boerenkool met zoete aardappel, veganistische balletjes en piccalillysaus. Hoewel de zoete aardappel niet verwerkt is in de stamppot zelf – deze is met normale aardappel bereid – blijkt het als losse toevoeging toch een succes. Deze veredelde Hollandse kost heeft genoeg smaak voor een stamppot, vult goed en is een fijne optie op een stormachtige, koude maandagavond in de winterse maanden.
Voor wie soms wel even een verandering van omgeving kan gebruiken na een lange studiedag in de UB, is het prikkelarme Radboudumc restaurant een goede optie. Je krijgt er een degelijke maaltijd voor een degelijke prijs. Laat je echter vooral niet altijd verleiden tot het nemen van de luxe optie. Soms is een verhipte boerenkoolstamppot precies wat je nodig hebt – en blijkt dat achteraf nog de beste keuze ook.