Home CultuurANS eet ANS eet: Smokehouse de Kronenburger

ANS eet: Smokehouse de Kronenburger

door Redactie

Van vreetschuur tot sterrenrestaurant: in deze rubriek verkent ANS Nijmeegse restaurants. Bieden ze culinaire hoogstandjes of zou je geld toe moeten krijgen? Deze editie: Smokehouse de Kronenburger. 

Tekst: Jochem Snijders en Inge Spoelstra

De Lange Hezelstraat is een bijzondere straat. Ze puilt uit van de eettentjes en excentrieke winkels. Of het nu de smalte van de straat is die het knus maakt of het feit dat er veel niche-winkeltjes zitten, je vindt er de leukste tentjes. Zo ook de Smokehouse de Kronenburger. 

In het voorbijgaan doet het exterieur vermoeden dat het om een snackbar gaat: de grote puntzak friet en de grotere hoorn softijs vallen als eerst op, beide van plastic. In tweede instantie vallen ons de rustieke banken en de smoker, een type barbeque om vlees of vis langzaam op te garen, op en de tekst Smokehouse de Kronenburger: hamburgers, spareribs

ans eet burger 250xGéén cafetaria
Smokehouse de Kronenburger is een burgertent. Natuurlijk is er friet te krijgen, maar verwacht geen kroketten, frikandellen en kaassoufflés. Dat soort gedrochten vergeet je ook al snel wanneer je het brede scala aan burgers bekijkt. Zo zijn er de Mediterraanse burger, de Joniburger (‘het kleine zusje van de Kronenburger’) en de Kronenburger (‘de grote broer van de Joniburger’). Ook de vegetariër kan zijn hart ophalen met het uitgebreide aanbod aan vegetarische en veganistische burgers zoals de Vergeten Groentenburger en de Saffraan-Polenta-Champignonburger. Zelfs als je al een groot deel van de kaart hebt geproefd, blijft er iets verrassends tussen zitten. 

Dit keer viel de keus op de cheesy fries, zoete aardappelfrietjes, de Zon-Tomaat-Bloemkoolburger en de Zalmburger. De cheesy fries waren royaal belegd met een kleurrijke garnering van kaas, guacamole, pico de gallo, mayonaise en ketchup. Een twist op de welbekende kapsalon, maar zonder de kebab. De zoete aardappelfrietjes waren knapperig en licht besprenkeld met rozemarijn, wat uitstekend bij de smaak van de zoete aardappelen pastte. Ook de burgers waren verrassend. Zelfs als je normaal niet van bleke broccoli zou houden laten de zongedroogde tomaten die ook in de burger zitten, je de groente in een geheel nieuw licht zien. De zalmburger met dille en hollandaisesaus was alles wat je van een zalm kon wensen. Het geheim daarvan zit hem in het kopen van goede zalm en ‘niet te lang doorbakken, die fout maken veel mensen’, aldus de eigenaar. Voor dit alles betaal je ongeveer 15 euro per persoon, maar hierbij moet worden opgemerkt dat dit qua hoeveelheid meer dan no was.

Uitstekende sfeer
Naast het eten is de sfeer in de Kronenburger ook niet onbelangrijk. Deze wordt verzorgd door AJ, de eigenaar en tevens de maker en bedenker van de burgers. Je waant je soms in de woonkamer – of keuken – van een verre oom. Naast dat hij voor de bestelling iedere gast de tijd neemt, maakt hij graag een praatje. Over de vreemde gasten die hij soms ontvangt, zoals de escortdame die van zijn telefoon gebruik wilde maken om een klant te bellen; het cateringbedrijf dat hij in de VS had of zijn visie op het runnen van een horecagelegenheid (‘Ik wil de mensen niks aansmeren; als ze het lekker vinden, komen ze vanzelf vaker terug’). Deze kleine gesprekken en de toewijding waarmee AJ zijn eten klaarmaakt geven een bezoek aan de Kronenburger iets persoonlijks dat je niet in iedere eetgelegenheid terugvindt.

Eindoordeel
Er zijn veel plekken in de stad waar je friet en iets erbij kunt eten. Wil je echter dat naast je honger gestild ook je smaakpapillen gestreeld worden, dan is Smokehouse de Kronenburger een aanrader. De knapperige friet, de verrassende burgers, en de toewijding en vriendelijkheid van de eigenaar zorgen ervoor dat je graag nog eens terugkomt de andere keuzes op de kaart te ontdekken.

Cijfer: 8

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen