Home CultuurANS eet ANS eet: Toko Rinus – ★★★

ANS eet: Toko Rinus – ★★★

door Lies Heijs

Rinus Stomphorst leerde in de jaren zestig koken van Molukse en Indische oma’s. Het resultaat is een toko gelegen in een schimmig winkelcentrum aan de Steenbokstraat die inmiddels 52 jaar oud is. Toch blijkt de leeftijd van de eigenaar geen probleem voor de inrichting: Toko Rinus is een tijdloos pand. 

Het is vanaf buiten niet te zien dat het spitsuur is in de toko op deze vrijdagmiddag. Buiten is het enige teken van leven een rode bakfiets die voor de deur is geparkeerd, maar binnen staat een ellenlange rij voor de Indisch-Surinaamse afhaalbalie. De toko bestaat uit twee panden met een doorgebroken muur. In het eerste zit de keuken en de afhaalbalie, en in de tweede een winkeltje met Indische, Surinaamse, Koreaanse en Indiase producten.  Beide delen van de toko zijn doordeweeks van negen uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds open. In het weekend heeft de toko aangepaste openingstijden.

Andere wereld

De voorgevel van de zaak is bijna volledig beplakt met verkleurde oranje stickers waar groot Toko Rinus op staat en oogt daardoor bepaald niet uitnodigend. Eenmaal binnen waant de bezoeker zich echter in een haast tijdloze Aziatische oase. De stickers onttrekken de toko aan het oog van de voorbijganger, maar ook andersom: binnen is niks te zien van de buitenwereld. Zeker in de winkel, waar de hoge kasten tot de nok toe vol staan met producten met Aziatische namen, voelt het bezoek aan de toko haast als een bezoek aan Indonesië. Dat wordt nog eens versterkt door de kruidige geur.

Deze geur is afkomstig uit de keuken waar de bijzondere en goede sfeer wordt versterkt door de grote groep vriendelijke maar strenge medewerkers. Ze zijn behulpzaam bij het samenstellen van een maaltijd uit de meer dan 65 keuzemogelijkheden. Waar nodig geven ze uitleg over de gerechten en mogelijke allergenen. Toch hebben ze ook een enigszins strenge toon en maken ze duidelijk dat de klant wat haast moet maken bij zijn keuze. De toon zorgt ervoor dat er beweging is in de drukbezochte toko is en is hierdoor niet vervelend.

De keuze is reuze

Het aanbod is breed. Op de kaartjes die bij ieder gerecht of hapje staan, staan de ingrediënten aangegeven waardoor het voor mensen met dieetwensen makkelijker is om een keuze te maken. Niet alleen het assortiment is breed, er zijn ook veel bestelmogelijkheden. Zo kunnen de hapjes per gewicht of in een menu besteld worden. De menu’s bestaan elk uit rijst of bami, atjar, kroepoek en een ander aantal gerechten. De klant mag deze gerechten zelf invullen. ANS bestelt een tweepersoonsmenu dat 26 euro kost en uit zes gerechten bestaat.

Koude hap

De klant krijgt het afgehaalde eten koud mee en het thuis opwarmen doet af aan de textuur van de gerechten. Bij het bestellen van de maaltijd geven de medewerkers geen opwarminstructies en ook op het menu zijn deze niet te vinden. Hierdoor is het gissen hoe lang en op welke stand de gerechten in de magnetron moeten, waardoor de textuur aubergine, foe yong hai, boontjes en tempeh wat in elkaar overlopen. Het wit van de telor bali, een gefrituurd ei, wordt zelfs een beetje knapperig en dat is echt niet lekker.

‘De pit versterkt de smaak eerder dan dat hij hem teniet doet.’

Hoewel de textuur van de maaltijd niet helemaal tot haar recht komt is de smaak heerlijk en perfect in balans. De aubergine is zoet en smaakt bijna vlezig. De foe yong hai, die bij menig restaurant en toko dusdanig in zoete saus is ondergedompeld dat er weinig van overblijft, smaakt fris en echt naar ei. De boontjes zijn wel pittig, maar de pit versterkt de smaak eerder dan dat hij hem teniet doet. Hoewel de folder belooft dat de tempeh knapperig is, is hij eerder kleverig, maar in combinatie met de rijst is dit juist wel lekker. Het pittige randje van de telor bali is erg goed in balans met de rest van het ei. 

Het bezoek aan Toko Rinus is een leuke, haast horizonverbredende ervaring en het eten is heerlijk. Toch schuilt in het afhalen een groot probleem. Het kost veel tijd en doet de textuur van de gerechten niet veel goed, hierdoor vallen de kosten in verhouding tot de moeite wat hoog uit. Desondanks vervult dit afhaalrestaurant een unieke rol in het Nijmeegse toko landschap en kan ie gerust nog eens 52 jaar open blijven.

Wil je meer recensies van restaurants in Nijmegen lezen? Je vindt ze hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen