Home CultuurANS kijkt ANS kijkt – One day at a time (2017-2020) ★★★★★

ANS kijkt – One day at a time (2017-2020) ★★★★★

door Romi Vos

Beeld: still uit de trailer

De Netflix-serie One day at a time neemt de kijker mee in het leven van de Cubaans-Amerikaanse familie Alvarez. De avonturen die de familie beleeft, hebben een opvallend politiek en maatschappelijk karakter, waardoor de serie nieuw leven in het traditionele sitcom-genre blaast.


In One day at a time, dat drie seizoenen kent en in 2017 werd gelanceerd, draait het om het alledaagse leven van de alleenstaande moeder Penelope Alvarez, haar twee kinderen en hun oma. Penelope en haar voormalige man Victor zijn veteranen van het Amerikaanse Army Nurse Corps. Ze zijn hun tijd in het leger helaas niet zonder problemen doorgekomen. Zo volgt Penelope samen met andere vrouwelijke veteranen groepstherapie om haar posttraumatische stressstoornis te overwinnen en heeft voormalige man een alcoholprobleem ontwikkeld. Terwijl Penelope alle aandacht op hun kinderen vestigt, heeft Victor slechts oog voor drank. Dit brengt hun huwelijk ten einde, waardoor Penelope haar kinderen samen met haar moeder opvoedt. De drie generaties van de familie Alvarez bewandelen allen hun eigen pad vol met ups en downs. Ze worstelen met problemen die in alle lagen van de maatschappij voorkomen, waardoor de serie een authentiek karakter krijgt. De makers van deze slimme sitcom weten vele uiteenlopende emoties en gedachten bij de kijker aan te wakkeren. Een avond One day at a time is daardoor een avond van huilen, leren en lachen.

‘De personages worden niet gekarakteriseerd op basis van hun cultuur, maar hun persoonlijke kenmerken.’

Alles behalve een traditionele sitcom

De kracht van de serie ligt bij de Cubaans-Amerikaanse personages, die allemaal hun eigen ontwikkeling doormaken. Bij traditionele sitcoms blijven personages van minderheden doorgaans vrij vlak en eentonig naast de witte personages, maar One day at a time gooit dit traditionele roer om. De personages worden niet als stereotiepe sidekick ingezet, maar als veelzijdige hoofdpersonen. De serie slaagt er uitermate goed in de personages van Cubaans-Amerikaanse afkomst niet te karakteriseren op basis van hun cultuur, maar hun persoonlijke kenmerken. Zo zijn ze niet alleen Cubaans-Amerikaans, maar ook onder andere veteraan, arts, gay, feminist en tiener.

Bovendien kampen ze allemaal met eigen obstakels, zoals racisme, mentale gezondheid en seksualiteit. Penelope worstelt bijvoorbeeld met depressieve gevoelens. Dit wordt op een intens emotionele manier afgebeeld wanneer ze ’s nachts in bed een boodschap aan zichzelf opneemt en zegt: ‘I have a great life, but what is wrong with me that I can’t appreciate that?‘ Zo krijgen de personages meer diepgang, worden vooroordelen ontkracht en is stereotypering ver te zoeken. Dankzij deze progressieve en veelzijdige representatie bewijst One day at a time dat personages gebaseerd op minderheden meer kunnen zijn dan slechts een stereotiepe sidekick.

‘Deze maatschappijkritische serie is een cadeau voor liefhebbers van het sitcom-genre.’

Nog wel een sitcom? Zeker!

Ondanks de serieuze en maatschappijkritische elementen, wordt het komische karakter van het sitcom-genre niet verwaarloosd. De serie slaagt erin de verhalen op een luchtige manier over te brengen en er een goede dosis humor aan toe te voegen. In een scene voert Penelope bijvoorbeeld een emotioneel gesprek met haar zoon die op school werd uitgescholden met racistische uitingen, zoals ‘go back to Mexico’, ‘build the wall’ en ‘beaner’, ‘wetback’ en ‘pitbull’. Deze serieuze sfeer wordt op een slimme manier gebroken door oma die op een grappige wijze verbluft en geïrriteerd roept dat de pitbull de enige omschrijving van haar kleinzoon is die in de buurt komt. Op deze manier lukt het de makers van de serie om de kijker te vermaken en tegelijkertijd zijn ogen te openen rondom maatschappelijke thema’s zoals racisme.

Serieuze issues in een vermakelijk jasje

De inmenging van deze thema’s in een luchtige sitcom is een unieke kans om op een speelse manier bewustwording te creëren bij de kijker. Ondanks het grote aantal maatschappelijke obstakels en problemen die door de gehele serie voorbij komen, slagen de makers er mede dankzij de authentieke personages in de verhaallijnen op een realistische manier vorm te geven. Deze maatschappijkritische serie is een verademing op het gebied van progressieve representatie van minderheden en een cadeau voor iedere liefhebber van het sitcom-genre. One day at a time is een sterke serie is vol serieuze issues verpakt in een vermakelijk jasje.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen