Het is dat het eerste shot van de show de welbekende letters van het Netflix-logo bevatten, want het had net zo goed een parodiefilmpje van Zondag met Lubach kunnen zijn. De Amerikaanse highschoolserie American Vandal begint met een zware stem en de verwarrende woorden ‘I know I didn’t do it.’ Wat heeft hij niet gedaan? Wie is hij? Dan verschijnen er talloze beelden van penissen die op auto’s geklad zijn. Dat heeft hij dus niet gedaan. Met Making a murderer wist Netflix de kijker in te pakken met een misdaaddocumentaire. Nu maakt de streamingsdienst zichzelf compleet belachelijk door een parodie op deze goedlopende serie uit te brengen -met succes. American Vandal is een goed geschreven comedy in de vorm van een gespeelde documentaire, die het randje van absurdisme niet alleen aantikt, maar ook ver overschrijdt.
Tekst: Guus Timmermans
Speurtocht naar de waarheid
De ‘mockumentary‘ American Vandal speelt zich af rondom Hannover Highschool. Het is een doodnormale Amerikaanse school vol pestkoppen, populaire kinderen en excentriekelingen. Vierdejaars Dylan Maxwell (Jimmy Tatro) is zo’n excentriekeling. Hij staat bekend in de school als een penistekenaar en krijgt meteen na het incident alle schuld op zich afgeschoven. Dylan is niet het lievelingetje van de docenten en zou ook niet snel een Nobelprijs winnen vanwege domme en kinderachtige acties. Met al deze bewijsstukken is het geheel logisch dat alle vingers van de schooldirectie naar hem wijzen. Uit interviews met willekeurige klasgenoten blijkt dat hij ‘a known dick drawer‘ is en dat niemand anders dit gedaan kan hebben dan hij. Deze beschuldigingen hebben grote gevolgen voor de toekomstige carrière van Dylan, die vanwege dit voorval onmiddellijk is geschorst. Er bestaat nog maar een kleine kans voor Dylan om nog toegelaten te worden tot een universiteit en iets van zijn leven te maken. Peter Maldonado (Tyler Alvarez) werkt samen met Dylan om elke dag een nieuwsuitzending over de school op te nemen en uit te zenden. Hij doet een grote ontdekking: de fallussen op de auto’s hebben geen schaamhaar, terwijl de zogenaamde kunstwerken van Dylan dat voorheen wel altijd hadden. Genoeg reden voor Peter om in de welbekende true crime stijl de onschuld van de sukkelige Dylan te bewijzen. Samen met zijn cameraman en collega-presentator Sam Ecklund (Griffin Gluck) gaat Peter op onderzoek uit en probeert zo de echte identiteit van de penistekenaar te achterhalen. Door andere aanwijzingen, even absurd als het schaamhaarargument, te volgen komen de twee amateur-documentairemakers steeds dichter bij de waarheid. Het wordt pas echt interessant wanneer de documentaire van Peter en Sam de werkelijkheid lijkt in te halen.
Kind van zijn tijd
Binnen acht afleveringen wordt de kijker telkens op het verkeerde been gezet en maken nieuwe bewijsmaterialen het onderzoek moeilijker. Met korte afleveringen van rond een half uur is deze serie bingewatchwaardig en binnen een dag helemaal te kijken. Alle voorvallen en feiten zijn in werkelijk bedoeld om de draak te steken met de echte true crime documentaires, maar na een tijdje valt dit niet meer op en begin je daadwerkelijk mee te leven met de vele karakters die voorkomen in de serie. De verwondering gaat over in medeleven. De serie wordt overigens niet alleen afgebeeld door middel van professionele videobeelden gemaakt met de camera’s van Peter en Sam. Er wordt ook gebruikt gemaakt van Instagram-posts, Snapchat-stories en andere sociale media om een alibi voor de Dylan de vinden. Daarnaast illustreren fraaie vakkundige animaties en tijdlijnen het verhaal. Zo komt het nog dichter in de buurt van een echte true crime documentaire. Gaat het Peter en Sam lukken om voldoende bewijs te vinden om Dylan vrij te spreken?
Op 15 september kwam de eerste aflevering van American Vandal uit en het is dus een recente en actuele serie. Netflix heeft met deze comedy weer een spijker op zijn kop geslagen. De afwisseling tussen subtiele en laagdrempelige humor is goed uitgebalanceerd en de makers hebben de cast goed uitgekozen. Elk karakter wordt gespeeld door een persoon waar je het van zou verwachten. Met vele plotwendingen, absurde gebeurtenissen en bezopen argumenten grijpt deze serie je vast en laat je pas los wanneer je een antwoord hebt gevonden op de vraag: Who drew the dicks?