Home CultuurANS kijkt ANS kijkt Frozen II ★★★★

ANS kijkt Frozen II ★★★★

door Madelon Thevis

Beeld: filmbeeld

Voel jij je tijdens deze quarantaine soms net zo geïsoleerd als Elsa in haar afgelegen ijspaleis? En kun je wel een leuke film met een meeslepend verhaal, nuchtere humor en een breed repertoire aan muziek gebruiken? Dan is er goed nieuws! Om je te vermaken tijdens deze pandemie is Frozen II sinds kort te bewonderen op Disneyplus.


Het is alweer zes jaar geleden dat Disney de wereld charmeerde met de koninklijke zusjes Elsa en Anna. Het succes van Frozen was zo groot dat de merchandise artikelen niet meer aan te slepen waren en dat de animatiefilm zelfs The Lion King van zijn troon verstootte. Of Frozen II weet te toppen aan de filmhit van zes jaar geleden? Absoluut.

Een kleine opfrisser

In het eerste deel van Frozen maken we kennis met Elsa’s magische kracht: ze kan alles laten bevriezen. Zo schaatsen de zusjes door hun paleis en bouwen ze sneeuwpop Olaf, die later in deel één tot leven komt. De keerzijde van de krachten is dat Elsa ze door haar angst niet onder controle heeft. Ze is bang om mensen pijn te doen, net als toen ze in hun jeugd per ongeluk Anna verwondde. Door deze angst bevriest ze onbedoeld heel Arendelle, hun koninkrijk. Ze isoleert zichzelf om de inwoners voor haar te beschermen. Anna laat het hier niet bij zitten en gaat haar zoeken. Ze krijgt hierbij hulp van haar aanstaande geliefde Kristoff en zijn rendier Sven. Uiteindelijk blijkt dat liefde de sleutel tot controle over Elsa’s krachten is en zorgt de liefde tussen de zusjes ervoor dat alles goedkomt.

Frozen II is een stukje serieuzer dan de meeste Disneyfilms.

Niet alleen een kinderfilm

Na een introductiescéne waarin de prinsessen nog kinderen zijn, trekt de film de kijker mee in een romantische sfeer. Het nummer Some things never change wordt gekleurd door herfstbladeren, prachtige nieuwe jurken en het plannen van Kristoffs huwelijksaanzoek aan Anna. Er schuilt een wijze les achter het nummer: sommige dingen in het leven veranderen, maar dat is oké want bepaalde dingen blijven wel stabiel. Deze boodschap lijkt niet alleen voor kinderen bedoeld, Disney heeft de film namelijk deels gericht op het inmiddels zes jaar oudere publiek van het eerste deel. De romantische sfeer van het lied slaat volledig om wanneer Elsa wordt geroepen door een mysterieuze stem uit het verborgen bos in het Noorden. Ze kan het onbekende niet weerstaan en ontwaakt per ongeluk de vier spirits. Deze beheersen de krachten van de natuur: lucht, vuur, water en aarde. Door het ontwaken van de spirits is Arendelle in gevaar. In Frozen II trekken Anna, Elsa, Olaf, Kristoff en Sven het verborgen bos in, om de waarheid over het verleden te achterhalen en Arendelle te redden. Ondanks de vele droge humor van Olaf, is het een meeslepend en emotioneel verhaal. Frozen II is een stukje serieuzer dan de meeste Disneyfilms. De film is dan ook zeker voor de volwassen kijker een aanrader.

Cadeautje voor het gehoor

Zoals we dat gewend zijn van Disney, zit ook deze film bordenvol muziek. Geweldig – mits je er van houdt natuurlijk, want met acht nummers wordt toch zeker een kwart van de film gezongen. Elsa, met de stem van Idina Menzel, laat met de twee nieuwe nummers Into the Unknown en Show Yourself horen dat ze haar zangkunsten na de wereldwijde karaoke hit Let it go zeker niet verleerd is. Olaf heeft wederom de eer om een humoristisch solonummertje te zingen, waarin hij verwacht dat de vreemdste dingen later, als hij ouder is, allemaal op zijn plek zullen vallen. Een theorie die kinderen wellicht over zullen nemen, maar die de volwassen kijker toch in sommige gevallen zal moeten ontkrachten. Verder is er het zielige maar hilarisch vormgegeven nummer van Kristoff, waarin hij zingt over zijn gebroken hart. Met een achtergrondkoor bestaande uit rendieren en over de top dramatische beelden, imiteert Disney een klassieke boyband.

Veel vragen die na deel één zijn blijven hangen, worden in dit vervolg beantwoord. Echter, voor de kijker blijven ook na Frozen II nog dingen onduidelijk. Gaan Kristoff en Anna uiteindelijk echt trouwen? Wat is er precies gebeurd met Hans, de schurk uit deel één? En niet te vergeten, waarom is Elsa eigenlijk geboren met krachten, en Anna niet? Op internet gaan de Disneyfans al los met hun theorieën over het volgende deel. Veel theorieën gaan over Samantha: de naam die Olaf roept als hij de anderen zoekt in het bos, terwijl er nooit eerder een Samantha in Frozen is voorgekomen. Is dit misschien een aanwijzing voor een nieuw personage? Een andere opvallende theorie is dat Elsa in Frozen III een liefde krijgt, een vrouw wel te verstaan: Honeymaren, één van de bewoonsters van het Noordelijke bos. Er sloeg tussen haar en Elsa overduidelijk een vonk over toen ze met zijn tweeën bij het kampvuur zongen. Met andere woorden: er is nog meer dan genoeg materiaal om een derde deel van de winterse animatiefilm te vullen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen