‘Hello friend? That’s lame. You’re only in my head. I’m talking to an imaginary person. What I’m about to tell you is top secret, a conspiracy bigger than all of us.’ De kijker, oftewel de denkbeeldige vriend van Elliot, wordt meegenomen naar de bijzondere wereld van hackers, drugsgebruikers en megacorporaties in de spannende serie MR. Robot.
Hoofdpersonage Elliot Anderson, genie op het gebied van computers, hackt alles en iedereen. Zonder dat er ook maar een druppeltje zweet langs zijn nek loopt weet hij je wachtwoord te achterhalen. Zelfs Krista Gordon, de psycholoog van Elliot, weet haar geheimen niet te bewaken. Elliot wist haar wachtwoord binnen mum van tijd te achterhalen; haar favoriete artiest en haar geboortejaar. Elliot weet zo dat Krista vaak anale porno kijkt, dat ze hoopt dat haar moeder sterft en dat ze er alles aan doet om te ontsnappen aan haar eenzaamheid. De Amerikaanse cyber-thriller Mr. Robot, geschreven door Sam Esmail, weet als geen ander de hackercultuur te incorporeren in een spannende serie.
Hacken voor welzijn
De verhaallijn van Mr. Robot verloopt via de hersenspinsels van Elliot, die gespeeld wordt door Remi Malek, en zo de kijker bij de hand neemt als tweede persoonlijkheid. De wallen onder de ogen van Malek sluiten perfect aan bij de levensstijl die zijn personage erop nahoudt. Overdag werkt Elliot bij een internetsecurity bedrijf, maar ’s avonds verslijt hij zijn uren als hacker. Vanaf zijn computer beschermt hij mensen tegen vreemdgaande partners en andere bedreigingen. In een samenleving waarin mensen meer tijd doorbrengen in de virtuele wereld dan in de fysieke, zijn online bestanden een waardevol bezit geworden. Door hacken van computers, verzamelt Elliot gegevens die hij kan gebruiken om het leven van mensen te beïnvloeden.
Verslavend
De wallen onder de ogen van Elliot zijn niet slechts het gevolg van vele uren achter de computer. Om te ontsnappen aan de werkelijkheid, aan zijn verleden en aan eenzaamheid, gebruikt Elliott morfine, waaraan hij (spoedig) verslaafd raakt. Door zijn verslaving komt hij in contact met duistere figuren uit de drugswereld van wie hij eigenlijk niks moet weten. Langzamerhand komt hij echter in benauwdere situaties, waardoor hij steeds vaker genoodzaakt is om te breken met zijn levensstijl. Het passieve en eenzame leven, dat Elliot grotendeels versleet in zijn appartement en achter zijn computer, wordt ingeruild voor een leven waar mensen in de gevangenis belanden en worden vermoord.
Fuck society
De talenten van Elliot blijven niet onopgemerkt en al snel in de serie wordt hij benaderd door een hackgroep genaamd ‘fsociety’. Deze groep wordt geleid door de anarchist Mr. Robot, die gespeeld wordt door Christian Slater. Mr. Robot wil alle schulden van consumenten wissen door een cyber-aanval uit te voeren op E-Corp en zo het kapitalistische systeem ten val brengen. Het verhaal sluit perfect aan bij de ontwikkelingen van de 21e eeuw. Steeds meer mensen hebben schulden en deze worden als maar groter. De macht van bankiers en van geld wordt bekritiseerd en het vertrouwen in het kapitalistisch systeem neemt af.
Spoedcursus hacken
Het hacken van een computer of smartphone is erg ingewikkeld. Wanneer je deze serie kijkt, vraag je jezelf af of dit in het dagelijks leven ook mogelijk is. Als je dit vraagstuk aan Google voorlegt, blijkt al snel dat er veel pagina’s zijn die uitleg geven bij de hacks die in de serie worden uitgevoerd. Schrijver Sam Esmail wilde namelijk zo dicht mogelijk bij de waarheid blijven. Hij was gefrustreerd over hoe de hackercultuur door Hollywood werd neergezet. De meeste films en series zijn volgens hem onnauwkeurig en cartoonachtig. Tijdens het schrijven van de serie heeft hij daarom regelmatig beveiligingsexperts geraadpleegd. In deze serie zullen computer nerds en hackers niet met rollende ogen hackscènes aanschouwen en wellicht kunnen ze zelfs nog wat inspiratie op doen.
Een hele dag zoet
Seizoen één is in Amerika al afgelopen en heeft in totaal tien afleveringen. Mr. Robot laat zien dat een serie die draait om hacken dicht bij de werkelijkheid kan blijven en alsnog een groot succes kan worden. Zelfs als je de enter knop op je laptop niet weet te vinden, zorgt deze serie ervoor dat je op het puntje van je stoel komt te zitten. Hoewel hacken een belangrijk onderdeel is van de serie heeft het ook een kritische ondertoon en zet het aan tot denken. Geld bestaat grotendeels alleen digitaal en toch lijkt het leven soms om niets anders te draaien. Haal wat chips en bier in huis, meld je af voor colleges en/of je werk, want deze serie wil je in één dag afkijken.