Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Riverdale (2017)

ANS kijkt: Riverdale (2017)

door Redactie

2017 is nog niet zo lang geleden begonnen, maar Riverdale is tot nu toe qua serie de beste nieuwkomer van dit jaar. De serie, gebaseerd op een stripboek van Archie Comics, is dertig minuten ontspannen en genieten van de mooie beelden, muziek en teksten en tien minuten op je nagels bijten, want er kan elk moment een lijk uit de kast vallen. Na afloop ben je minstens vijftien minuten ouderwets aan het balen dat je een hele week moet wachten totdat de volgende aflevering op Netflix verschijnt.

De serie gaat over een klein en op het eerste gezicht idyllisch stadje, Riverdale, en de mensen die er wonen. Van een afstand lijkt het een normaal stadje: veilig, netjes en onschuldig. Maar als je dichterbij komt zie je de schaduwen die daaronder schuilen.

Tekst: Elisa Ros Villarte

Niets is wat het lijkt
Het is 4 juli (Onafhankelijkheidsdag), net na zonsopgang, wanneer de roodharige Blossom-tweeling, Jason en Cheryl, een boottochtje maakt. In de eerste scène zien we beelden die geïnspireerd lijken door de film The Notebook. Maar dan met een noodlottig einde. De scouts vinden Cheryl alleen aan de oever van de rivier. De politie zoekt de rivier af om Jasons lichaam te vinden. Langs de kant zegt een vrouw tegen haar man: ‘If he is dead, Hal, I hope in those last moments he suffered. May Jason Blossom burn in hell.’ Men gaat ervanuit dat Jason verdronken is, maar er wordt nooit een lijk gevonden. Een week later wordt een lege kist door het gezin Blossom begraven. Jasons dood wordt afgedaan als een ongeluk op basis van Cheryls verhaal. Jason zou uit het bootje gevallen zijn, toen hij haar handschoen uit het water probeerde te vissen.

Op de laatste dag van de zomervakantie, terwijl de inwoners van Riverdale nog steeds praten over Jason, komt een nieuw mysterie in het stadje aan: Veronica Lodge. Een typisch rijkenluis meisje dat verhuisd is van New York naar Riverdale, omdat haar vader in de gevangenis zit voor fraude. Ze heeft altijd outfits aan die zo uit Gossip Girl kunnen komen.

In de snackbar van Riverdale komt Veronica de roodharige Archie en de blonde Betty tegen. Ze zijn alle drie tweedejaars leerlingen van Riverdale High. Betty, de onschuldige cheerleader/buurmeisje van Archie, gaat Veronica rondleiden op Riverdale High. Archie komt in het American-football schoolteam van Riverdale High, maar wil tegelijkertijd singer-songwriter zijn. Betty, Archie en Veronica lijken een liefdesdriehoek te worden. Betty is in het geheim op Archie en Archie is helemaal onder de indruk van Veronica’s verschijning. Op Riverdale High ontbreken ook tienerzwangerschap, drugs, een affaire tussen een leerling en een docente niet.

Verschillende genres
In de afleveringen van Riverdale High is sprake van nostalgie, romantiek, mysterie, spanning, tienerdrama en muziek. De schoolband The Pussycats en Archie laten eigen nummers horen, van pop tot singer-songwriter. Het zijn mooie liedjes om vaker naar te luisteren. De close-up beelden en de muziek maken veel duidelijk in het verhaal. De teksten en dialogen zijn ook ijzersterk in Riverdale, bijvoorbeeld Veronica die zichzelf en de sfeer in Riverdale treffend schetst met de woorden: ‘I’m Breakfast at Tiffany’s, but this place is strictly In Cold Blood.’

Het grote verschil met andere tienerseries is dat dat er voor elk karakter minimaal twee momenten in een aflevering komen waarin je het ene moment met diegene bevriend wil zijn en het andere moment het liefst met een grote bocht om diegene heen wil lopen. Betty lijkt op het eerste gezicht een lief en attent meisje, maar in aflevering 3 laat ze haar donkerste kant zien. Ze zorgt ervoor dat een van de rugbyspelers in een bubbelbad met handboeien vast zit, terwijl ze het water steeds op een hogere temperatuur zet. Jughead Jones, een klasgenoot van Archie en Betty, is de eerste aflevering voornamelijk aanwezig via de voice-over en korte shots.

Een echte aanrader, maar verslavend
Na iedere aflevering blijf je in verwarring achter, want je weet steeds minder goed wie de moordenaar van Jason is. We hopen dat de laatste aflevering (28 april op Netflix) de grootste geheimen van Riverdale het daglicht zien en dat de vraag, wie van de lichtelijk gestoorde personages een moordenaar is, beantwoord wordt. Dus als je na de ontknoping van Wie is de mol? op zoek bent naar een nieuw raadsel, dan zijn er genoeg te vinden in Riverdale.

Met als achtergrond een Amerikaanse highschool en het bijbehorende tienerdrama is het de makers van deze serie toch gelukt om er een originele twist aan te geven. Herkenbaar zijn de vakantieliefdes, bandjes en schoolfeesten, maar hopelijk niet de lokale motorbende, ontelbare geheimen en de geheimzinnige verdwijning van een roodharige jongen. Wanneer je al uitkijkt naar de zomervakantie en soms met nostalgie terugdenkt aan je middelbareschooltijd, is Riverdale de perfecte serie om terug in de tijd te reizen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen