Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: South Park, seizoen 20 (2016)

ANS kijkt: South Park, seizoen 20 (2016)

door Redactie

Bijna een jaar lang hebben de hardcorefans moeten wachten op het nieuwe seizoen van de tekenfilmserie South Park. Afgelopen woensdag zaten zij aan de buis gekluisterd, toen de eerste aflevering van het twintigste seizoen werd uitgezonden. De trouwe fans werden niet teleurgesteld; Trey Parker en Matt Stone, de makers van de satirische animatieserie, kwamen met een solide openingsaflevering met potentie voor de rest van het seizoen.

Feest van herkenning
De eerste aflevering van het seizoen, Member Berries, opent op geheel klassieke South Park-wijze: een groot maatschappelijk fenomeen uit de VS wordt op de hak genomen. Dit keer moet de ‘staan bij het Amerikaanse volkslied bij sportwedstrijden-controverse’ het ontgelden. Veel inwoners van South Park zijn bij een meisjesvolleybalwedstrijd om te kijken wie er wel of niet gaat zitten tijdens het afspelen van het volkslied. Nadat uiteindelijk drie meisjes maar blijven staan en het volkslied is afgelopen, loopt de zaal weer helemaal leeg en lijkt het net alsof er niets is gebeurd. Het is een opzet voor de rest van de aflevering, waarin de Amerikaanse Senaat overweegt het ‘Star-Spangled Banner’ te hervormen. Daarom vragen de politici hulp van regisseur J.J. Abrams, die bekend staat om oude vertrouwde dingen nieuw leven in te blazen.

Parker en Stone gaan zelf mee in deze tendens en brengen de oude tegenstelling ‘Vaginale Douche’ en ‘Broodje Poep’ terug, met betrekking tot de presidentsverkiezingen. De kijker gaat er natuurlijk van uit dat Hilary Clinton wordt gezien als ‘Vaginale Douche’, maar niets is minder waar. Uit vorig seizoen is gebleken dat Mr. Garrison presidentskandidaat is geworden met Caitlyn Jenner als running mate. Hij wordt aangesproken als ‘Vaginale Douche’ en Clinton moet het doen met ‘Broodje Poep’. Voor zowel oude als nieuwe fans van South Park is deze grap een feest van herkenning en past goed bij de stijl van de tekenfilmserie.

(Te) veel in één keer
South Park staat bekend om het aansnijden van maatschappelijke problemen in de VS en de wereld en deze op de hak te nemen. Mede vanwege de simplistische animatiestijl kunnen Parker en Stone binnen een week een aflevering maken en kunnen ze erg goed op de actualiteit inspelen. Met Member Berries proberen ze echter veel tijd goed te maken door veel problemen uit 2016 terug te laten komen in de aflevering. Zo komt onder andere de Black lives matter-beweging, de protestactie om te zitten bij het volkslied en de presidentsrace in een aflevering van 22 minuten voorbij.

De aandacht voor de Black lives matter-beweging blijft vrij beperkt, waardoor het probleem wordt ondergesneeuwd en als irrelevant voor de aflevering overkomt. Het is wellicht een voorbode op wat nog komen gaat, maar dat is nu nog moeilijk te zeggen. Misschien hadden Parker en Stone een probleem minder moeten tackelen, waardoor er meer ruimte zou zijn geweest om de andere maatschappelijke vraagstukken beter te belichten. Kwaliteit gaat immers boven kwantiteit. 

Continuïteit
Een relatief nieuwe weg die South Park is ingeslagen is om een rode draad in het seizoen te hebben en de afleveringen op te bouwen naar een climax. Daar komt in het twintigste seizoen geen verandering in. De onderwerpen voor de rest van het seizoen hebben al enigszins wortel geschoten. De presidentsverkiezingen zullen bijvoorbeeld logischerwijs onderwerp van gesprek blijven. Daarnaast komen de veranderingen van het vorige seizoen terug in het nieuwe. De directeur van de basisschool is nog steeds PC Principal, Mr. Garrison is zoals eerder genoemd nog steeds in de running om president van de VS te worden en in de plaatselijke kroeg wordt nog steeds pretentieus wijn gedronken. Hopelijk weten Parker en Stone meer de focus te leggen op één bepaalde tendens in de maatschappij dat ze op de hak kunnen nemen. Als dat lukt, kunnen de fans weer smullen van het twintigste South Park-seizoen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen