Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Suits (2011-heden)

ANS kijkt: Suits (2011-heden)

door Redactie

Welke man droomt er niet van? Een perfect zittend driedelig pak, een privéchauffeur, vrouwen die om je vechten en als klap op de vuurpijl laat je iedere concurrent gedesillusioneerd achter. Welkom in het leven van Harvey Specter, de advocaat met de hoogste winstpercentage van New York. Samen met zijn stagiair Mike Ross gaat hij in Suits tot het gaatje om iedere zaak te winnen. Dit gaat echter nooit zonder slag of stoot en de carrière van beiden is herhaaldelijk in gevaar.

Tekst: Pim Gerritzen

Pearson Hardman
Welkom bij Pearson Hardman, het advocatenbureau van Jessica Pearson (Gina Torres). Deze onafhankelijke vrouw leeft voor haar firma en laat dit met haar doelgerichte aanpak duidelijk merken. Jessica weet menig brandje te blussen en zorgt voor de balans binnen de firma. Dit is wel nodig met de twee tegenpolen die binnen het bureau werken, namelijk Harvey Specter (Gabriel Macht) en Louis Litt (Rick Hoffman). Harvey is een flamboyante advocaat loopt over van het zelfvertrouwen en dit niet onder stoelen of banken steekt. Louis werkt harder dan wie dan ook binnen de firma, maar hij krijgt hier niet de waardering voor. Harvey is succesvol en dit steekt Louis. Dit wordt niet minder met de komst van Mike Ross (Patrick J. Adams). De stagiair is het oogappeltje van Harvey en samen vormen zij een gouden duo. Louis probeert op slinkse wijze zichzelf op de kaart te zetten, maar wordt op het rechte pad gehouden door de secretaresse van Harvey, Donna Poulsen (Sarah Rafferty). Samen met assistente Rachel Zane (Meghan Markle) probeert Donna om alles op rolletjes te laten verlopen.

Fraudeur
In de eerste twee seizoenen krijg je een kijkje in de keuken bij Pearson Hardman. Harvey heeft promotie gemaakt en mag een stagiair aannemen. Samen met Donna zoekt hij naar een tweede Harvey. Dit lijkt onmogelijk tot hij Mike ontmoet, een kopie van hemzelf. Mike leest hem de les, en dat kunnen maar weinig mensen zeggen. Er is één probleem: Mike heeft nooit rechten gestudeerd. Harvey neemt de gok en Mike wordt stagiair bij Pearson Hardman. Mike is een fraudeur en het risico om ontmaskerd te worden speelt het duo parten. Als iemand achter de waarheid komt valt het doek voor beiden. Jessica en Louis vertrouwen het zaakje niet en deze achterdocht zorgt voor een gespannen sfeer op de werkvoer. Voor Mike wordt de situatie gecompliceerder door Rachel. Er hangt liefde in de lucht, maar Mike kan Rachel zijn geheim niet vertellen. Harvey vindt het te link. Dit doet de verhouding tussen Mike en Rachel weinig goeds. De chemie tussen de cast is deze eerste seizoenen geniaal. Het is alsof ze al jaren op elkaar zijn ingespeeld en de emoties komen realistisch over. Producent Gene Klein zorgt er in deze serie voor dat je aan het einde van iedere aflevering benieuwd bent naar de volgende.

Door de zure appel(s) heen bijten
Suits zit dus vol met spannende en ingewikkelde intriges. In seizoen één en twee lopen de verhaallijnen dusdanig door elkaar dat je iedere keer de drang hebt om te weten wat er in de volgende aflevering gebeurt. De afleveringen zijn niet aan te slepen en voor je het weet zit je bij de cliffhanger van seizoen twee. Wat volgt is een typisch gevalletje van net niet. Seizoen drie en vier komen in de verste verte niet in de buurt van de voorgaande seizoenen. In de eerste twee seizoenen was het letterlijk wachten tot Mike ontmaskerd zou worden. Dit zorgde voor een bepaalde spanning en het was meeslepend. Vanaf seizoen drie en vier is dit minder aan de orde en komen vooral oude vetes om de hoek kijken. Met de fusie van Pearson Hardman en een Engelse firma lijkt er een nieuwe weg ingeslagen te zijn. Het is echter veelal voorspelbaar en langdradig, omdat het blijft voortborduren op de eerste seizoenen. Ook qua productie blijft de serie hangen. Het kantoor is meestal het strijdtoneel en dit zorgt voor weinig dynamiek. Soms doet het een beetje denken aan GTST.

Beloning
Gelukkig worden de trouwe kijkers beloond. Na de mindere seizoenen drie en vier komt de verlossing in het vijfde en zesde seizoen van de serie. Een heuse klopjacht op Mike en Harvey wordt gestart. Harvey blijkt minder zelfverzekerd dan gedacht en de kijker komt achter zijn ware aard. Trauma’s uit zijn persoonlijke leven spelen hem parten en juist dat kan de firma nu niet gebruiken. Pearson, Specter, Litt (de nieuwe naam van de firma) ligt onder vuur. Mike hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. Wat betekend dit voor hem en Rachel? Kan Harvey op tijd bij zinnen komen om het noodlot af te wenden? Deze twee seizoenen zijn het kijken weer meer dan waard. De productie zit in de lift en dat is merkbaar aan de manier van filmen en de muziekkeuze. Verschillende nummers zijn geknipt voor het verhaal en zorgen voor een extra emotionele lading.

Suits is een serie die je meesleept. De verschillende verhaallijnen zorgen ervoor dat je als kijker geboeid blijft. De serie kent een dipje in seizoenen drie en vier, maar komt daarna keihard terug. Ben je afgehaakt tijdens deze seizoenen? Zorg dat je zo snel mogelijk de schade inhaalt, want op 12 juli start seizoen zeven. Het kost wat doorzettingsvermogen, maar je zal er geen spijt van krijgen.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen