Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Taylor Swift: The Eras Tour (2023) – ★★★★

ANS kijkt: Taylor Swift: The Eras Tour (2023) – ★★★★

door Thuy An Nguyen

Maar liefst drie uur lang smullen voor Swifties, dat is wat de concertregistratie Taylor Swift: The Eras Tour (2023) belooft. De veelgeprezen concertfilm doet een goede dienst als troostprijs voor menig teleurgestelde fan die een kaartje heeft misgelopen voor de gelijknamige stadiontour van de superster. Zelfs voor de gewone mens belooft de film genoeg spektakel, genot en vermaak.

Taylor Swift: The Eras Tour is een veelbesproken concertfilm van een nog meer besproken concerttour. Taylor Swift is een van de meest gestreamde artiesten op Spotify aller tijden en heeft tientallen miljoenen volgers op verschillende sociale media. Ze tourt weer voor het eerst de wereld rond sinds de coronapandemie grote delen van de muziekwereld stillegde.

Ook de Radboud heeft niet aan haar succes kunnen ontkomen. In het Cultuurcafé op de campus werd de release van deze film op Disney+ afgelopen maart gevierd met een heus Taylor Swift-karaokefeest. Daar hield het feestje niet op: tijdens de Taylor Swift-BOM in het sportgebouw mochten studenten en docenten zich in het zweet werken op de bangers van de ster uit Nashville, zodat die écht klaargestoomd werden voor deze voorstelling.

Voor deze concertregistratie werden drie van Swifts optredens tijdens de tour gefilmd, allemaal in een uitverkocht SoFi Stadium in Los Angeles. Eras verwijst naar de albums die de Amerikaanse tijdens haar inmiddels twintig jaar durende carrière heeft uitgebracht. Iedere album krijgt een eigen segment in de show. 

Immersive experience

De film geeft je onmiddellijk het gevoel alsof je zelf bij het concert bent. Samen met haar entourage, bestaande uit een diverse groep dansers, achtergrondzangers en muzikanten, wordt Swift bijgestaan door grote LED-schermen en bewegende podia. De acts van veel nummers lijken net videoclips, maar voelen desondanks niet te gefabriceerd aan. Swift zingt live mee met haar zangers, en dat is te horen door onder meer vermoeidheid tijdens het vele dansen. Vaak pakt ze ook haar gitaar of zit ze achter de piano te spelen, met af en toe een spontaan akkoordje terwijl ze tegen haar fans praat. Dit alles is gemengd met precies genoeg shots van juichende fans: niet te veel, maar ook niet zo weinig dat dit concert betekenisloos lijkt en ledig oogt. Het publiek zingt voortdurend luid mee met de nummers en lijkt om je heen te zitten.

Fans only

Jammer genoeg zijn er fragmenten die alleen Swifties echt kunnen begrijpen. Hoewel liedjes van dezelfde era netjes bij elkaar gehouden zijn, lijken de eras zelf door elkaar te zijn gegooid. De volgorde is niet chronologisch. Zelfs het uitmuntende camera- en productiewerk kan niet altijd voorkomen dat haar minder aanstekelijke nummers, die soms tien minuten kunnen duren, erg langdradig worden. Tussen de liedjes door spreekt Swift met regelmaat het publiek toe. Die toespraken, die doorgaans allemaal gaan over hoe erg ze van de fans houdt, voegen weinig toe aan de algemene kwaliteit van het concert voor de gewone kijker. Gelukkig is de film zo goed gemaakt dat je geprikkeld wordt om na het kijken op te zoeken wat alles in de film betekent voor een Swiftie.

In her best dress

Waar menig Amerikaanse superster bekend staat om bombastische vertoningen, is Swift hier wat matiger en meer in lijn met haar oeuvre. De singer-songwriter is bijna altijd vrolijk en fanatiek, maar niet overdreven groots. Het is duidelijk te horen en te zien dat iedere era een geheel eigen esthetiek en muziekstijl heeft die voor een groot deel door haarzelf is ontwikkeld. Swifts achtergrond in de countrymuziek is in de loop van de tijd vervaagd door stevige pop en wat experimentele stijlen. Ze zorgt ervoor dat alles meetelt, van spectaculaire vertolkingen van haar grootste hits tot een selectie van verborgen platen die ze nog nooit in een concert heeft gespeeld. De dansers en musici dragen met hun eigen enthousiasme de show naar een hoger niveau, en zorgen zelfs voor verrassingen. Het is te merken dat ze met Swift één team zijn.

Taylor Swift weet met The Eras Tour zowel haar bestaande fans als newbies en nieuwsgierige kijkers urenlang te boeien. Ook als dat niet het geval is zal het opzwepende enthousiasme van de fans, dansers en musici alsnog voor genoeg entertainment zorgen. De popster heeft bewezen dat ze bij de top van de muziekindustrie hoort door met haar productieteam een concertregistratie van topkwaliteit neer te zetten. Ze heeft ervoor gezorgd dat haar fans, met name degenen die de gewilde kaartjes van de tour hebben moeten mislopen, meer dan verwend zullen worden door de film. Misschien zijn niet alle liedjes die tevoorschijn worden gehaald even opzwepend en catchy, maar na deze film zullen alsnog een flink aantal nummers van America’s Sweetheart gegarandeerd wekenlang in je hoofd blijven hangen.

Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version) is te zien op Disney+. De echte Swifties onder ons kunnen hun hart ophalen als de tour op 4, 5 en 6 juli dit jaar neerstrijkt in de Johan Cruijff ArenA.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen