Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: Temptation Island (2019) ★★

ANS kijkt: Temptation Island (2019) ★★

door Redactie

Temptation Island is terug en saaier dan ooit: na negen afleveringen is nog niemand vreemdgegaan. Is dit het beste of slechtste seizoen van ‘de ultieme relatietest’?

Tekst: Aaricia Kayzer

Voor wie niet bekend is met het concept van de realityserie: in Temptation Island gaan vier koppels ‘de ultieme relatietest’ aan. De koppels moeten vijftien dagen los van elkaar doorbrengen op een eiland met alcohol, dates en ‘bloedmooie vrijgezellen’, zonder vreemd te gaan. Een uitdaging, blijkt uit de vorige seizoenen: vorig jaar verklaarde Tim in de eerste paar afleveringen de eeuwige liefde aan zijn vriendin en toekomstige verloofde Deborah, om vervolgens spontaan te ontdekken dat verleidster Cherish zijn echte liefde was. Aan het eind van de rit werd Tim door zowel Deborah als Cherish aan de kant gezet – en dat alles in minder dan drie weken.

Waar elke aflevering van het vorige seizoen de meest absurde verwachtingen overtrof, kabbelt Temptation Island dit jaar traag voort. Van de koppels die meedoen – Demi en Sidney, Milou en Heiki, Laura en Roger en Rodanya en Morgan – gaat de helft het liefst vroeg naar bed. Bijna allemaal menen ze dat er niet echt een ‘temptation‘ voor hen tussen zit. Het lijkt niet uit te maken hoeveel alcohol, feestjes, privé- en groepsdates of gemanipuleerde beelden de productie naar de deelnemers gooit. Een seizoen waarin de deelnemers nagenoeg allemaal voor ‘de ultieme relatietest’ lijken te gaan slagen – maakt dat het beste of slechtste seizoen Temptation Island?

‘Het enige stel dat op dit moment op vreemdgaan afstevent is Heiki en Milou, en dat weet de productie duidelijk ook.’

Slechte casting
Realityprogramma’s worden altijd gemanipuleerd. Bij de castingronde worden kandidaten uitgezocht die samen een zo sensationeel mogelijke dynamiek vormen. Door honderden uren aan materiaal te reduceren tot een paar afleveringen van een uur, is het makkelijk om van de deelnemers typetjes te maken. Ook introduceert de productie tijdens het programma expres activiteiten die inspelen op de gevoelens van de kandidaten. Met alle moeite die in de voorbereiding van zo’n programma zit, alles met het doel zo spraakmakend mogelijk te zijn, is het moeilijk te geloven dat er bij de casting zo’n saaie groep is gekozen. Zowel bij de deelnemers als de verleiders zijn bijna geen extreme types te vinden en er is onderling nauwelijks sprake van frictie. Het enige stel dat op dit moment op vreemdgaan afstevent is Heiki en Milou, en dat weet de productie duidelijk ook. Het programma lijkt inmiddels meer gebrand op het kapotmaken van de relatie van Milou en Heiki dan op de zogenaamde ‘relatietest’. De productie gooit namelijk de ene na de andere opzichtige truc naar het stel, in de hoop dat onzekerheid en jaloezie de overhand nemen. Zo mag Milou volgende week als enige persoon alvast op een ‘dream date‘ – een date met een verleider in een luxe villa met tweepersoonsbed. Heiki mag als hij dat wil met een busje langsrijden om de date te observeren. De rest van de koppels en verleiders moet zich maar vermaken aan het zwembad met een cocktail.

Watersport en wandelen
Voor kwalitatief camerawerk, een mooie soundtrack of progressieve ideeën kijkt niemand naar Temptation Island. Sterker nog: zoals gewoonlijk is het programma doorspekt met een flinke dosis ouderwets seksisme (‘Vrouwen willen gewoon iemand die naar ze luistert’), racisme (bij het Jungle-themafeestje kunnen Roger en Morgan vast wél losgaan, want ‘dat is meer hun muziek’) en gore opmerkingen van verleiders (‘Demi moet gewoon een keer goed geneukt worden’). De aantrekkingskracht van reality-tv zit voor velen voornamelijk in het drama, de ruzies en de schaamteloze seks op tv. Als je daarnaar op zoek bent, kan je beter de Amerikaanse variant van het programma bekijken. Daar zijn ook nieuwe elementen aan de formule toegevoegd, zoals de mogelijkheid om een verleider die niet goed in de groep ligt te vervangen. Misschien zou de Nederlandse versie van Temptation Island ook gebaat zijn met soortgelijke vernieuwingen – of op zijn minst met dates die interessanter zijn dan een willekeurige watersport of een wandeling door de stad.

Vind je Temptation Island een moreel verwerpelijk programma, dan werkt dit seizoen misschien geruststellend. Blijkbaar is het best mogelijk om vijftien dagen gescheiden van elkaar te leven zonder vreemd te gaan – tenzij de kandidaten in de laatste afleveringen toch nog een scheve schaats rijden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen