Home CultuurANS kijkt ANS kijkt: The Big Sick (2017)

ANS kijkt: The Big Sick (2017)

door Redactie

Net na je break-up een telefoontje krijgen dat je ex is opgenomen in het ziekenhuis en in een kunstmatig coma moet worden gebracht, het lijkt nu niet bepaald een goed uitgangspunt voor een romantische komedie. Toch overkomt het Kumail, de hoofdpersoon uit The Big Sick. Deze film was een groot succes op het Sundance Film Festival, wist in de VS menig bioscoop te vullen en mocht ook in Nederland rekenen op de ene lovende recensie na de andere. Maakt The Big Sick alle verwachtingen waar? ANS zocht het voor je uit.

Tekst: Adriënne Ummels

Geen typische rom-com
Na een one-night stand bloeit er langzaam iets op tussen de sympathieke stand-up comedian Kumail (Kumail Nanjiani) en studente Emily (Zoe Kazan). Eind goed, al goed? Nee, want de Pakistaanse ouders van Kumail staan erop dat hij trouwt met een meisje dat dezelfde afkomst heeft. Tot zijn ergernis nodigt zijn moeder keer op keer nieuwe kandidates uit, die – tevergeefs – in het bijzijn van zijn hele familie op hilarische wijze proberen om zijn hart te veroveren. Als Emily hier bij toeval achter komt, wil ze niets meer met hem te maken hebben. Ze gaan uit elkaar, maar wanneer Emily ineens ziek wordt en in coma ligt, beseft Kumail dat hij een grote fout heeft gemaakt en moet hij in het ziekenhuis wachten tot ze beter wordt, in het gezelschap van haar excentrieke ouders.

Zonder kleffe clichés
De plot klinkt misschien wat vergezocht, maar is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De real-life love birds schreven zelf het scenario en Kumail speelt zichzelf in de film. Ondanks de onwaarschijnlijke verhaallijn van de zieke Emily, zijn de personages wél geloofwaardig. Ze zijn geen van allen perfect: ze maken fouten, twijfelen en niet alles gaat ze voor de wind. En waar andere scripts op zoek gaan naar Hollywood-perfectie, laat The Big Sick juist ruimte over voor ongemakkelijke situaties. Een goed voorbeeld daarvan is de scène waarin Emily’s vader Kumail ongevraagd advies probeert te geven over de liefde, maar uiteindelijk toegeeft dat hij het zelf ook niet zo goed weet. Die eerlijkheid is verfrissend en maakt The Big Sick een stuk beter dan de gemiddelde romantische komedie. Verwacht dus geen kleffe clichés, maar een hartverwarmende, humoristische film.

Een goede balans
Minpunten zijn er ook. De wereld van stand up-comedy waarin Kumail zich begeeft speelt een redelijk grote rol. Van de soms nogal droge grappen van zijn collega’s, die allemaal proberen door te breken als comedian, moet je houden. Daarnaast wordt het einde van de film wat lang gerekt, om vervolgens in de versnelling naar een open einde te schieten. Een écht open einde is het echter niet. Omdat je van tevoren al weet dat de echte Kumail en Emily getrouwd zijn, zorgt de ontknoping niet voor spannende momenten. Toch blijft The Big Sick wel boeien. Dit komt deels door de chemie tussen Nanjijani en Kazan, maar ook door de relatie van Kumail met zijn ouders, die ontroert. Daarnaast zijn de bijrollen bijzonder goed gecast. Zo worden de wat eigenaardige ouders van Emily op fenomenale wijze vertolkt door Holly Hunter en Ray Romano. The Big Sick zorgt voor collectieve lachsalvo’s in de bioscoop, maar weet een goede balans te vinden tussen romantiek, humor en de serieuze ondertoon van het verhaal. Daarmee wordt het met gemak een film die je in je hart kunt sluiten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen