Home CultuurANS kijkt Outlander seizoen 4 (2014-heden) ★★★★★

Outlander seizoen 4 (2014-heden) ★★★★★

door Redactie

Nu het vierde seizoen van de serie eindelijk op Netflix staat, besloot ANS dit historische fantasy-drama onder de loep te nemen. Ondanks een veelvoud aan gewonnen prijzen is deze serie nog relatief onbekend onder het grote publiek. Voor een student is het aantal gewonnen Emmy’s echter niet zo van belang. Wij willen weten of het een beetje te bingen is.

Tekst: Wietse Dwars

Outlander speelt zich grotendeels af in de 18e eeuw en heeft veel aspecten van het thema tijdreizen overgenomen van Doctor Who. De serie legt de focus op zowel de goede als de slechte ervaringen die het leven in een andere eeuw met zich kan meebrengen. Al drie seizoenen lang is het belangrijkste personage Claire Fraser (Caitriona Balfe), een Engelse zuster die na het einde van de Tweede Wereldoorlog per ongeluk naar het verleden reist. In de eerste seizoenen is ze samen met de kiltdragende, flink gespierde hunk Jamie Fraser (Sam Heughan) de strijd aangegaan met de Engelse roodjassen om vervolgens te infiltreren in het Franse hof. Na schipbreuk te hebben geleden in Jamaica is het paar nu beland in Amerika: De nieuwe wereld.

Met hoop op een rustig leven begint de bouw aan hun eigen huis in de bossen van North Carolina. Dit blijkt een lastige taak wanneer ze erachter komen dat de nieuwe wereld naast nieuwe mogelijkheden ook nieuwe gevaren bevat. In deze onzekere tijden lijkt familie het enige te zijn dat je kan vertrouwen, maar helaas is die band niet altijd zonder conflict.

Rated R for ‘Rips your heart out’
Waar eerdere seizoenen niet altijd al te makkelijk te kijken waren, lijkt seizoen vier op zoek te zijn naar de grens van de menselijke drang om elkaar kwaad te doen. Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer een bekende van Claire haar voorbeeld volgt door naar het verleden te gaan, maar daar minder goed op voorbereid is dan gedacht. De schrijvers zijn ook hier niet bang om onderwerpen als moord, marteling en verkrachting ongemakkelijk hard in het gezicht van de kijker te duwen.

De pijnlijkste beelden worden echter geschoten met een heel ander doel, de momenten die ons confronteren met het kwaad in onszelf en ons laten zien hoe de mens ondenkbare dingen doet onder het mom van het hebben van een andere huidskleur. Naast de slavernij is het verdrijven van de indianenstammen uit de Amerikaanse kolonies een gevoelig punt voor zowel Claire als de kijker. Een oplossing lijkt niet in zicht, al zou men het willen.

Bingen op eigen risico
Natuurlijk zien we mooie momenten in dit seizoen. Jamie moet de consequenties van zijn recht-door-zee aanpak inzien wanneer zijn onvoorzichtigheid leidt tot een schijnbaar onvergeeflijke fout. Hij wordt gedwongen om zijn gebruikelijke koppigheid opzij te zetten als hij het ooit wil goedmaken. Ook de recent geïntroduceerde karakters krijgen een kans om te shinen, persoonlijke obstakels worden overwonnen en net wanneer je het idee krijgt dat alles op rolletjes loopt, blijkt er op de typische Outlander manier toch nog een addertje onder het gras te zitten.

Al met al kijkt het nieuwe seizoen lekker weg en blijft de serie spannend zonder dat deze in herhaling valt. De schrijvers hebben volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de nieuwe, Amerikaanse setting biedt. De focus ligt vooral op de ruige natuur en de moeilijkheden die het met zich meebrengt, maar wanneer je je hoop vestigt op een natuurdocumentaire met af en toe een actiescene erin kom je bedrogen uit. Deze serie laat je achter met de strijdlust om al het onrecht in de wereld in je eentje te bestrijden, maar geeft je daarmee gelijk een gevoel van hulpeloosheid. Zorg voor het kijken dus dat je bent voorbereid op een flinke portie zelfreflectie en neem tussen het bingen door af een toe een momentje om tot jezelf te komen. Outlander geeft, neemt, en laat je soms achter met meer dan je op had gehoopt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen