Home CultuurANS leest ANS leest: Echo – Thomas Olde Heuvelt (2019) ★★★★

ANS leest: Echo – Thomas Olde Heuvelt (2019) ★★★★

door Redactie

Van Radboudstudent naar bestsellerauteur: Thomas Olde Heuvelt is wereldberoemd bij fantasyfans. Zijn roman Hex – over een vloek die boven het plaatsje Beek hangt – werd meer dan 250.000 keer verkocht. In zijn sublieme nieuwste boek Echo verkent Olde Heuvelt de natuurkrachten van de bergen.

Tekst: Joep Dorna
Foto: Vincent Veerbeek

De oud-student Amerikanistiek – hij geeft er af en toe nog gastcolleges – worstelde met de druk die zijn bestsellerstatus met zich meebracht, vertelde hij in een interview met ANS. ‘Ik had ontzettend het gevoel dat ik me moest gaan bewijzen met het volgende boek. Daardoor merkte ik dat ik het schrijven veel moeilijker ben gaan vinden. Die druk om het nóg beter te doen, heeft lang het ongedwongene uit het schrijven gehaald.’

Ondanks de druk is het Olde Heuvelt toch gelukt: Echo is een beter boek dan Hex. Echo is niet alleen een spannende thriller met een fantastische ontknoping, maar ook een gelaagd verhaal met fijngevoelige interactie tussen de hoofdpersonen. Daarnaast zijn sommige zinnen werkelijk subliem. Olde Heuvelt blijkt zonder twijfel als taalvirtuoos gegroeid te zijn.

Dramatische klim
Echo beschrijft de nasleep van een dramatische klim van de Zwitserse berg Le Maudit. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin besluiten deze mysterieuze berg te beklimmen na door de betoverende piek gelokt te zijn. Op de berg gaat het helemaal mis: Augustin verdwijnt in de afgrond en Nick wordt ternauwernood gered. De prijs die hij voor zijn leven moet betalen lijkt in eerste instantie fysiek: Nicks gezicht is deels weggevaagd en in verband ingepakt.

Hij wordt opgevangen door zijn vriend Sam Avery, die hem in Amsterdam liefdevol verzorgt. Naarmate Nick langer weg is van de berg, gaat Sam echter steeds meer afvragen of de Zwitserse berg niet in hem is gebleven. ‘Nick daar op de rand van het bed, zijn ogen groot en dof tussen die stroken verband en ze leken wel op die van Nick, maar hoe kon je dat helemaal zeker weten, als je zijn gezicht niet kon zien? Hoe kon je zeker weten dat het echt Nick was die daar zat en niet iets anders wat zich voor hem uitgaf, iets wat leek op Nick en dezelfde handen had en dezelfde joggingbroek droeg, maar in feite iets volslagen onbekends was?’

‘Het lijkt soms alsof hij 666 manieren kent om angst te beschrijven’

Het zijn niet de schikmomenten in het boek die voor spanning zorgen, maar vooral deze innerlijke strijd tussen Nick en de berg. Een fascinerend krachtenspel is het gevolg, dat nog indrukwekkender was geweest als we iets meer over Nick hadden geweten. Nu blijft zijn personage,  toch de belangrijkste antagonist, soms wat aan de oppervlakte.

Naar adem happen
Wat tijdens het lezen vooral indruk maakt, is de manier waaróp alle emoties en omstandigheden worden beschreven. Olde Heuvelt, zelf bergbeklimmer, laat lezers naar adem happen op een manier waarop hij zelf ook waarschijnlijk naar adem snakt tijdens een beklimming. Het lijkt soms alsof hij 666 manieren kent om angst te beschrijven. Om een voorbeeld te noemen: ‘Haar longen zwellen op als ballonnen voor de schreeuw die binnenin haar groeit, maar het is of de lucht niet meer kan ontsnappen, want als ze haar handen voor haar mond slaat is er alleen een afgeknepen gepiep te horen.’

Het hoofdthema van het boek is zowel liefde en de trouw, als de twijfel en passie die hierbij hoort. Hiervoor heeft Olde Heuvelt, zonder dat het inhoudelijke gevolgen voor het verhaal heeft, voor homoseksuele hoofdpersonen gekozen. Het is een belangrijk detail in een onmogelijk weg te leggen thriller, die hierom pas na de tentamenperiode voor elke student aan te raden is.   

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen