Home CultuurANS luistert ANS luistert: Arctic Monkeys – AM (2013)

ANS luistert: Arctic Monkeys – AM (2013)

door Redactie

De Arctic Monkeys zijn vooral bekend van harde rocknummers, maar met AM slaagde de band erin om een album te maken waarmee je rustig op kunt staan. 

Meer dan een vreemde coupe
De oprichting van Arctic Monkeys vond plaats toen de vier jongens voor Kerst elk een gitaar kregen, waarna ze besloten samen muziek te gaan maken in een garage. Achter de dwaze bandnaam schuilt geen diepere betekenis. De naam is gekozen omdat gitarist Jamie Cook het wilde, maar ook hij kon geen duidelijke reden bedenken waarom.

Alex Turner, de onverschillige en soms wat arrogant overkomende frontman van de Arctic Monkeys, is het middelpunt van de uit Sheffield stammende rockband. In interviews legt Alex Turner veel nadruk op zijn nozemachtige, goed bijgehouden kapsel. Met AM zijn de Arctic Monkeys een nieuwe weg ingeslagen, waarbij tegelijkertijd het haar van Alex Turner veranderde. Met zijn nieuwe kapsel spiegelt de zanger zich aan één van de bekendse grootheden uit de muziekgeschiedenis: ‘I am the singer after all, and when I saw an Elvis picture where he had the curl, I thought, “Maybe I could do that.”‘ De Arctic Monkeys zijn echter meer dan het haar van Turner. Het rauwe, Britse accent van de zanger maakt dat de band altijd zijn eigen karakter houdt en herkenbaar blijft, toch is deze AM rustiger en minder woest dan voorgaande albums. Met AM is een nieuwe toon gezet.

Een nieuwe weg met AM
De Engelse rockers braken door met nummers als Do I wanna know? en R U Mine? en konden met deze nummer 1 hits een immense tour starten. Wat maakt dit album, naast het stemgeluid van de lead singer, zo bijzonder en vernieuwend? De Arctic Monkeys weten in AM verschillende van hun eigen stijlen slim te combineren. R U Mine lijkt bijvoobeeld het meest op oudere harde rocknummers, terwijl het rustigere I Wanna be Yours een geheel andere klank heeft en eerder geïnspireerd lijkt te zijn door R&B en hiphop. De vier bandleden wilden verschillende richtingen op met het album en door middel van concessies is deze bijzondere samenstelling van stijlen ontstaan.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen