Na een lange periode van tournees en optredens komt Bastille dit jaar weer met een nieuwe studioalbum: Wild World. De 14 nummers zijn goed gevarieerd waardoor de luisteraar een leuke plaat voorgeschoteld krijgt. De overdaad aan elektronische foefjes is een van de minder punten van het album. Desondanks is Bastille hard op weg om een grote naam te worden in de muziekindustrie.
Gevestigde naam
Singer-songwriter Dan Smith richtte Bastille op als soloproject in 2009. Een tijdje later nodigde hij een aantal vrienden uit om samen te gaan spelen, waarop de band Bastille ontstond. De band scoorde haar eerste hit met het nummer Pompeii. De Britten speelden in de jaren erna op grote festivals als Glastonbury en Pinkpop. Na de uitgave van hun eerste album in 2013, moesten fans van Bastille drie jaar wachten op nieuwe nummers. In 2016 is de band helemaal terug, met hun tweede album Wild World.
Keyboards, synthesizers en elektronica
De leden van Bastille zijn allemaal muzikale duizendpoten. Zang, gitaar, piano, keyboard, het is geen probleem voor de Londenaren. Frontman Smith beschikt over een prachtige kopstem, waar hij veelvuldig gebruik van maakt. De zang speelt toch al een belangrijke rol in het werk van Bastille, de meerstemmige zanglijnen die de band opzet tijdens de nummers zijn namelijk talloos. Gitarist Kyle Simmons en bassist Will Farquarson zijn net als op het eerste album, Bad Blood, te horen met hun achtergrondzang. Chris Wood is de drummer van de Londenaren. In tegenstelling tot het eerste album kiest Wood vaker voor het gebruik van een drummachine in plaats van een echt drumstel.
Hiermee borduurt Bastille voort op het gebruik van elektronische instrumenten, die slechts af en toe te horen waren op het vorige studioalbum. De keyboards en synthesizers zijn nadrukkelijker aanwezig op Wild World. Het album kent wel nog ouderwets snaarwerk, maar een Bastille-fan van het eerste uur zal tussen de vele synthesizers het piano- en gitaarwerk naar verloop van tijd gaan missen. Zo blijft een nummer als Fake It niet meer dan een oppervlakkig popliedje, door het gebrek aan een pakkende riff of sterke pianopartij.
Kippenvel voor Anglofielen
De uitspraak van zanger Smith is zonder meer een van de redenen waarom Bastille zo succesvol is. Al eerder is benadrukt dat Bastille een Engelse band is, en juist het typerende tea, biscuits and scones is door de groep in een muzikale vorm gegoten. Smith preekt zalvend door de nummers heen met onvervalst, bijna posh Engels. Een Engelsman vindt dit waarschijnlijk niet bijzonder, maar voor iemand van buiten het Verenigd Koninkrijk is het beschaafde Engels van Smith een verademing. Tussen al het Amerikaanse, aanstellerige geschreeuw in de popmuziek, onderscheidt Bastille zich zo op originele wijze. Op Wild World staan talloze voorbeelden van het prachtige Engels van Smith, maar het nummer Lethargy springt er echt uit qua ‘Britsheid’. Vooral de zin ‘There’s an Englishman up in space these days, floating in awe and wonder’ zal voor kippenvel zorgen bij menig Anglofiel.
Fuifnummer voor FIFA
Hier ligt ook direct het gevaar voor een band als Bastille. Door het beschaafde, verzorgde Engels van Smith dreigt de band erg braaf over te komen. Het pianowerk in de ballad An Act of Kindness is knap en ook de zangpartij van Smith valt in de smaak. Na de inzet van de synthesizers gebeurt er eigenlijk niks spannends meer in het nummer, waardoor het vrij statisch overkomt. Door het gebrek aan spanning worden deze goedbedoelde ballad naar verloop van tijd botweg saai.
De beschaafde toon is weliswaar een welkome afwisseling in de drukke muziekwereld, maar kan aan de andere kant overkomen als braafjes, saai of gelikt. Enkel het nummer Send Them Off! brengt een beetje leven in de brouwerij. De trompetten knallen in de intro uit je speakers en het gebruik van de synthesizers zorgt voor de sfeer van een popliedjes. Dit kan het lied zeker gebruiken, aangezien het zich in het vervolg ontwikkeld tot een goed fuifnummer. De zangpartij kent mooie stukken meerstemmigheid en de melodie is erg pakkend. Niet voor niets dat Send Them Off! dit jaar is terug te vinden op de populaire voetbalgame FIFA 17.
Topartiesten in de dop
Met het album Wild World zet Bastille een nieuwe stap in de richting van muzikale wereldtop. De typische sound van Bastille blijft aanwezig door de waanzinnige stem van vocalist Smith. De nadrukkelijkere keuze voor elektronische instrumenten zal echter gemengde gevoelens oproepen. Het nummer An Act of Kindness is ronduit saai te noemen door het gebruik van synthesizers. Send Them Off! is een erg leuke en swingende track op het album. De elektronische klanken zorgen hier juist voor een knallend nummer.
Waarmee Bastille zich nog steeds weet te onderscheiden van andere artiesten, is de typische Engelse uitspraak van Smith. Veel niet-Britse luisteraars zullen ongetwijfeld genieten van de beschaafde, zalvende klanken van Bastille. Met Wild World zet de Britse band een timide, maar onderhoudend album neer. Bastille is eigenlijk de belichaming van het credo ‘Keep Calm and Carry On’. De bandleden zijn nog jong, energiek en hebben nog jaren om zich te ontwikkelen. Bastille gaat de muzikale wereldtop zeker bestormen, maar alles op zijn tijd.