Home CultuurANS luistert ANS luistert: De Staat – O

ANS luistert: De Staat – O

door Redactie

Kun je na de tentamens wel een peptalk gebruiken? De Staat, nummer één exportproduct van Nijmegen, helpt een handje. Is ‘O’ een waardige opvolger van het vorige album ‘I_CON’ en worden we weer flink opgepept door de Nijmeegse muzikale virtuozen?

Frisse knallers
Aan de ene kant gaat ‘O’ verder waar voorganger ‘I_CON’ stopte. De heren van De Staat borduren voort op de sound met elektronica en synthesizerloopjes. Toch brengt De Staat met ‘O’ iets nieuws en verrassends. Het nieuwe album is luchtiger en meer ontspannen. Af en toe lekker groovy met heerlijke gitaarloopjes. Een aantal hitgevoelige nummers sieren de plaat en zorgen ervoor dat het heerlijk weg luistert in je studentenkamer. Dit betekend echter niet dat het rauwe randje en de hoekige ritmes die zo typerend zijn voor De Staat ontbreken. Deze nummers gaan op het podium ook zeker knallen.

Opgewekte melancholie
Frontman Torre Florim en de rest van de band hebben voor het eerst zelf de plaat geproduceerd en gemixt in hun studio in het oude Doornroosje. ‘O’ staat voor een perfecte cirkel, oneindigheid, maar ook voor nul of niks. Veel teksten in het album gaan over tijd en leven in het nu. Over cyclussen in relaties, hoe je telkens weer tegen dezelfde dingen aanloopt. Zoals Florim zingt in het nummer Make The Call Leave It All; “It’s life inside a bowl. Circling is my goal. That’s me.”

Het album opent sterk met Peptalk, een nummer met een herkenbaar De Staat geluid; een zware groove en catchy gitaardeuntje. Het nummer is misschien niet het meest opmerkelijke werk van de plaat maar het is makkelijk mee te blèren en het synthesizer riedeltje is aanstekelijk. De teksten zijn slim en gevat. “Stop the talk, there’s nothing left to fight for”, “It is true, we are through”. Dit zou je depressief op kunnen vatten; alles is kut en we kunnen er niks aan doen. Toch is er ook een positieve boodschap uit te halen. Je kunt maar beter een feestje bouwen als de rest toch zo verrot is en je daar geen invloed op hebt.

Mocht je onder de indruk zijn van de prijswinnende muziekvideo die De Staat voor het nummer Witch Docter had gemaakt, ook de video van Peptalk is de moeite waard. Hierin doet toetsenist Rocco Hueting allerlei dansjes op een feest dat allang ten einde is.Favorietjes
Een andere uitschieter op het abum is Murder Death. Het legt het tempo van de plaat even flink omlaag. De sound is wat duister en zou zo in een album van Queens of the Stone Age kunnen passen. Het slagwerk zorgt ervoor dat de track toch funky in het gehoor ligt.

Het meest opwindende nummer van het album is echter zonder twijfel Life is a Game (Ladadi Ladada). De krachtige drums en het onsamenhangende gitaarspel zullen tijdens optredens van De Staat zeker een favoriet van het publiek worden. Uiteindelijk is het nummer Help Yourself absoluut een vermelding waard. Zanger Torre Florim gebruikt een robotachtige manier van zingen en ook de instrumenten klinken mechanisch. Dit zorgt voor een soort gestructureerde track maar op de helft van het nummer veranderd dit juist naar een rommelig en zinderend stukje werk. ”If you wanna join the club, you got to help yourself”.

De jongens van De Staat stellen ons wederom niet teleur met deze nieuwe creatie en voldoen aan de hoge verwachtingen. Ze zijn duidelijk niet bang voor vernieuwende geluiden en bewijzen daarmee flexibel genoeg te zijn om ons telkens te verrassen zonder de eigen sound te verliezen. Of je ‘O’ nu luistert om te studeren of om een dansje te wagen, het is hoe dan ook een flinke oppepper.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen