Home CultuurANS luistert ANS luistert: Herbie Hancock – Headhunters

ANS luistert: Herbie Hancock – Headhunters

door Redactie

Met Headhunters was Herbie Hancock een van de eerste muzikanten die funk met jazz combineerde. Plotseling was het oké jazz te combineren met andere muziekstijlen en hierbij zelfs, o gruwel, synthesizers te gebruiken. Het album was een enorm succes en verkocht voor een jazz-album ongekend goed.

Experimenten
Headhunters komt uit 1973, maar klinkt wat mij betreft nog steeds heel vernieuwend. Herbie Hancock liet zien dat zelfs de robotica van synthesizers je kunnen laten swingen. Het album is het vervolg van een serie waarin Hancock wilde experimenteren met lichtere jazz. Hiervoor bracht hij zelf een band bijeen, met de naam Headhunters, die zich volledig op het funkgeluid stortte. ‘My intention was to make a funk record, but the jazz influence kept pulling it.’ vertelde de jazz-legende ooit over het album.

Feestje in de jungle
Het is onmogelijk stil te zitten bij opener Chameleon.  Dit nummer klinkt als James Bond op de dansvloer. Het zou goed kunnen dat de funky bas je bekend in de horen klinkt; deze is door talloze artiesten gesampled en gecovered.

Als je net bent bijgekomen van de groovy 16 minuten van het eerste nummer, beland je in de junglejingles-single watermelon man. Het is duidelijk feest in de rimboe. In deze compositie omringt het geroep van enthousiaste oerwoudbewoners een manische panfluit. Op het ANS-kantoor worden deze geluiden met veel plezier nagebootst. Het is moeilijk hier niet vrolijk van te worden.

In het begin klinkt sly zoals de naam doet vermoeden: sluw. Al snel sly kriebelen korte gitaarrifjes echter onder afrobeats en volledig losgeslagen saxofoon- en keyboardsolo’s. De coole bas is terug van nooit echt helemaal weg geweest bij Vein Melter. Als je hier naar luistert, waan je je in een mistige gure buurt. De lange regenjas die je aan hebt, knoop je nog wat steviger dicht.

Cool
Headhunters is zowel toegankelijk als origineel. Het is het perfecte album om op een swingende manier je maaltijd te bereiden na een dag hard studeren. Alles wat je doet, is plotseling een stuk cooler als dit album op de achtergrond klinkt.

https://www.youtube.com/embed/4bjPlBC4h_8′,’allowfullscreen’:”,’frameborder’:’0′},’hspace’:null,’vspace’:null,’align’:null,’bgcolor’:null}” style=”border: 1px dotted rgb(204, 0, 0); background-image: url(http://www.ans-online.nl/wp-includes/js/tinymce/themes/advanced/img/iframe.gif); background-color: rgb(255, 255, 204); background-position: 50% 50%; background-repeat: no-repeat;”>

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen