Home CultuurANS luistert ANS Luistert: Nirvana – MTV Unplugged in New York (2014)

ANS Luistert: Nirvana – MTV Unplugged in New York (2014)

door Redactie

Het is 22 jaar geleden dat in 1994 het livealbum MTV Unplugged in New York van Nirvana werd uitgebracht, zeven maanden na de dood van frontman Kurt Cobain. Een mooi moment om deze legendarisch uitgave opnieuw te beluisteren.

Ingetogen grunge
Nirvana staat bekend als de band die alternatieve rock mainstream heeft gemaakt. Door strakke baslijnen te combineren met onsamenhangend gitaarspel en angsty gegil dat voor zang doorgaat, veroverde Nirvana wereldwijd de harten van opstandige pubers. Tijdens hun optreden in New York laat de band zich van een andere kant zien. De elektrische instrumenten zijn ingeruild voor hun akoestische tegenhangers en de band ziet er, voor een grungerockband, verzorgd uit. Dit is terug te horen in de muziek. De nummers passen goed bij het unplugged thema, ze zijn ingetogen en hebben een rustig tempo. Dit valt vooral op bij nummers die in hun oorspronklijke uitvoering harder klinken, zoals On a Plain. De muziek heeft een emotionele lading die goed wordt overgebracht door de rauwe stem van Cobain. Daarnaast is het album in één take opgenomen, een knappe prestatie.

Covers eigen gemaakt
Naast akoestische versies van hun eigen nummers, zoals Come as You Are en Pennyroyal Tea brengt Nirvana in New York ook een aantal covers ten gehore. Zo worden er een aantal nummers van de Meatpuppets opgevoerd. Het leuke hieraan is dat Cris en Curt Kirkwood van de Meatpuppets met hun eigen nummers mee spelen. Sommige covers zijn door het optreden zo populair geworden dat ze vaak aan Nirvana zelf toegeschreven. Dit geldt bijvoorbeeld voor het nummer The man who sold the world van David Bowie. Dit kon de Thin White Duke niet echt waarderen. In een interview merkte hij ooit op: “kids come up to me after a performance and say, ‘It’s cool you’re doing a Nirvana song.’ And I think, ‘Fuck you, you little tosser!'” 

Eeuwigheidswaarde
Mede door de dood van Cobain, maar vooral door de authentike stijl knalde het album de hitlijsten binnen en behaalde het meerdere malen platina. De waardering voor het album is er in de loop der jaren niet minder om geworden. Nog steeds eindigt Unplugged in New York hoog in verschillende muziekrankings. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen