Home CultuurANS luistert ANS Luistert Tracy Chapman – Tracy Chapman

ANS Luistert Tracy Chapman – Tracy Chapman

door Redactie

In de Top 2000 heeft Tracy Chapman met Fast Car plaats 292 weten te veroveren. Dit nummer verscheen op haar titelloze debuutalbum uit 1988, dat meteen haar meest succesvolle album werd. Het stond in Nederland veertien weken op nummer 1 en won vier Grammy-Awards. Ook 27 jaar later is het album nog steeds fris en authentiek en bevat naast Fast Car veel meer Top 2000-waardige nummers.

Illusie
De lage stem wekt bij velen de verwachting dat Chapman een man is. Bij mijzelf was de verbazing ook groot toen deze illusie werd ontkracht. Het maakt Chapman alleen maar meer uniek. Dankzij het warme geluid van haar stem, is er weinig achtergrondmuziek nodig om haar nummers als volwaardig te laten klinken. Voor haar doorbraak in 1988 was Chapman gewend om zichzelf slechts op gitaar te begeleiden. Tijdens de productie van haar debuutalbum benadrukte ze dan ook dat ze het vooral simpel wilde houden. Naast de fijne gitaardeuntjes klinkt er op het album ook percussie, maar Chapmans stem staat altijd centraal.

Activisme
Chapman staat bekend als protestzangeres en haar teksten zijn dan ook vaak geëngageerd of activistisch. In Fast car wordt bijvoorbeeld een beeld geschetst van een meisje dat opgroeit in een armoedige omgeving: ‘You see my old man’s got a problem / He lives with the bottle / I said somebody’s got to take care of him / So I quit school and that’s what I did’. Ook Talkin’ bout a revolution grijpt in op de actualiteit. De tekst is, niet zo verrassend gezien de titel, activistisch: ‘Poor people gonna rise up / And get their share / Poor people gonna rise up / And take what’s theirs.’ Veelzeggend is dat Chapman met dit nummer optrad op de verjaardag van Nelson Mandela in een vol Wembley-stadion.

Stilte na de storm
Chapman bracht na 1988 ook in 1989 en 1992 albums uit, die minder succesvol waren. Het album New beginning uit 1995 werd, hoe toepasselijk, een nieuw begin van haar carrière toen ze met het nummer Give Me One Reason in de Verenigde Staten een grote hit scoorde. Sinds 2008 is het jammer genoeg buiten een verzamelalbum van afgelopen november alweer een tijdje stil rondom Chapman. We zullen het voorlopig dus maar moeten doen met haar oude albums.   

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen