Home CultuurANS luistert ANS luistert: Warpaint – Warpaint (2014)

ANS luistert: Warpaint – Warpaint (2014)

door Redactie

Nu al last van beginnende herfstdepressies gepaard met romantische gevoelens? Wens je je soms de ruimte in? Luister dan eens naar Warpaint, het tweede album van de gelijknamige Indie-psychedelic-rock nieuwkomer uit de VS.

Geen RHCP-coverbandje 
Als Hollywood, de Red Hot Chili Peppers en Mulholland Drive je referenties zijn voor Los Angeles, Californië, komt er straks nog een vierde bij: de girlband Warpaint. Opgericht op valentijnsdag 2004 mocht de wereld sinds 2010 van The Fool en sinds vorig jaar van Warpaint genieten. Onder meer John Frusciante, ex-gitarist van RHCP, mixte en masterde hun debuut-EP Exquisite Corpse uit 2008. Huidige gitarist van RHCP Josh Klinghoffer leverde toen op dezelfde plaat zijn muzikale bijdrage in vorm van gitaar en drums.

Verwacht echter niet dat je nu een RHCP-coverbandje te horen krijgt – of überhaupt iets bekends. Want Warpaint experimenteert ook in dit album met unieke psychedelische geluiden. Hypnotisch-minimalistische melodieën gaan hand in hand met drijvende drumbeats die soms doen denken aan rap- of electrobeats. Ruime, experimentele, elektronische gitaarklanken en een sappige bas laten je hunkeren naar plekken op lichtjaren afstand. Plekken waar je dan graag samen met je lover op een bed rond wil hippen. Tekstueel danst dit album romantisch en energiek’s nachts door lichte herfstregen, terwijl door de wolken heen de melkweg schittert. Warpaint celebreert met een keurige portie onopgeblazen romantiek wat had kunnen zijn en wat nog zou kunnen komen: ‘Love is to die, love is not to die, love is to dance’.

Valentijnsdag
Hoewel valentijnsdag de – wellicht ironische – geboortedatum is van de band en elk lied een soort barokke liefdesverklaring vertegenwoordigt, is dit album geen kitscherige hommage aan zelfveroorzaakt minneleed. De combinatie van ruime gitaarklanken en de strakke beat zorgen voor het gevoel dat je triomfantelijk zwevend en stijlvol dansend van de aarde afdrijft, terwijl de dames met hun etherische stemmen afscheid van je nemen. Zweef niet te ver!

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen