Home CultuurArtikelen met grote afbeelding In Beeld: Sunset March

In Beeld: Sunset March

door Redactie

Afgelopen zaterdag vond er een speciale editie van de Sunset March plaats, een dagelijks eerbetoon aan de 48 soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog de oversteek van Nijmegen naar Lent niet hebben gehaald. Ter ere van 75 jaar vrijheid staken 7500 mensen de Oversteek over naar het monument voor de overleden soldaten.  

Tekst: Myrte Nowee
Foto’s: Vincent Veerbeek

 brug stoet 750x

Een groep veteranen start de tocht over de brug de Oversteek. De 48 lantaarnpalen op de brug voor de 48 soldaten gaan geleidelijk met deze voorste groep aan. De rest van de stoet volgt op korte afstand. 

stoet 750x

Burgemeester Bruls en Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra leiden de rest van de stoet. De wandelaars houden ieder een witte roos vast, die later bij het monument voor de overledenen zullen worden neergelegd. 

bordjes 750x

Een groep scholieren maakt de overtocht met ieder een bordje van een van de overleden soldaten waarmee zij verspreid over de brug blijven staan. De bordjes worden uiteindelijk bij het monument voor de soldaten opgehangen. ‘Zo hebben ze 75 jaar later de overkant toch bereikt’, vertelt perswoordvoerder van de burgemeester Jack Broeksteeg. 

trappen 750x

In tegenstelling tot de dagelijkse Sunset March wordt halverwege de brug de route afgebogen naar het stadseiland. Via trappen gaan de bezoekers naar beneden.

lampjes 2 zw 750xtrappen 2 750x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De slinger van lichtjes leidt de groep over de Zaligebrug naar het monument aan de Oosterhoutsedijk. Op de dijk zijn de namen van de soldaten in projectie te zien.

lichtjes 750x

Het wordt snel donker en terwijl de menigte stil de Waal oversteekt, worden de lichtstralen vanaf de Oversteek duidelijker zichtbaar. Vanuit alle 48 lantaarnpalen schijnen stralen omhoog de hemel in waar ze als de punt van een waaier bij elkaar komen. Het is een onwerkelijk tafereel dat een beeld geeft van een tijdelijke opening tussen hemel en aarde. 

zangeres 750x

De stoet centreert zich bovenaan de Zaligebrug. Beneden in het water drijft een operazangeres met haar jurk van paraplus. Haar gezang geeft de tocht een intieme en ingetogen sfeer.

monument 750x

Bij het monument op de Oosterhoutsedijk leggen bezoekers bloemen neer, en staan stil bij de gebeurtenissen die hier 75 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Via de Oversteek vervolgt de stoet de tocht terug over de Waal. Na afloop wordt iedereen uitgenodigd om nog wat na te praten. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen