De Nijmeegse indie-rockers van Foxlane wonnen afgelopen mei studentenbandcompetitie Kaf en Koren. De bandleden hebben sindsdien niet stilgezeten: vrijdag komt hun eerste EP uit, All Quite Good Now.
Foto: Ted van Aanholt
Bescheiden begin
Foxlane mag zich dit jaar ‘de beste studentenband van Nijmegen’ noemen, een eerste stap richting het grote succes. Guus Timmermans, zanger en gitarist van de band, vertelt hoe het twee jaar geleden allemaal begon. ‘Twee van de bandleden kenden elkaar uit Oss, daar zijn de anderen later bijgekomen. De naam Foxlane komt van de plek waar het allemaal is begonnen, op de Vossenlaan, waar wij vaak samenkwamen.’ Zelf vergelijkt de band zijn muzikale stijl met die van Foals en The Growlers. ‘Mensen die ons live zien, vergelijken ons vaak met de vroege Arctic Monkeys’, vertelt Timmermans. ‘We bevinden ons dus in die hoek, maar met meer nuance, door basloopjes te gebruiken die uit soul- en jazzmuziek komen.’ Zelfs als de band echt groot wordt, zijn ze van plan hun alternatieve karakter trouw te blijven. ‘We hebben van begin af aan gezegd dat we geen 3FM-bandje willen worden, niet van die standaard hapslikwegmuziek’, legt Timmermans uit. Dat drie van de vier bandleden in Nijmegen studeren, was mooi meegenomen, gezien de positie die de stad inneemt binnen de indie-scene. Na Amsterdam en Utrecht is het de grootste stad van Nederland op het gebied van alternatieve muziek, wat houvast biedt en het tot een goede startplek maakt voor jongen muzikanten. ‘De Staat komt hier vandaan, er zijn festivals, wedstrijden en tal van locaties om op te treden’, somt Timmermans op.
De weg naar succes
Sinds de overwinning bij Kaf en Koren afgelopen mei is er veel gebeurd rondom Foxlane. ‘We zijn de afgelopen maanden flink gegroeid en we hebben heel veel optredens kunnen krijgen door onze titel van beste studentenband’, vertelt Timmermans. ‘Dat heeft ons meer bekendheid gegeven en daardoor zijn we live ook een stuk sterker geworden.’ Tussen de optredens door heeft Foxlane hard gewerkt aan hun eerste EP, die ze helemaal zelf in elkaar hebben gezet. ‘We zijn gewoon studenten, dus we hebben geen budget om een studio of een producer te huren’, legt Timmermans uit. ‘Daarom hebben we geïnvesteerd in apparatuur en alles opgenomen in een schuurtje bij de bassist thuis in Oss. Professionals horen natuurlijk wel dat het zelf opgenomen is, maar we zijn trots op wat we hebben neergezet.’ Dat de band zoveel zelf doet, betekent dat het erg intensief is. De band repeteert elke woensdagavond drie uur en ook daarnaast zijn de bandleden veel met Foxlane bezig. Toch valt het volgens Timmermans prima te combineren met een studie. ‘We kunnen niet fulltime bezig zijn met muziek maken, want voor iedereen gaat de studie nog steeds voor.’ De bandleden hebben het wel gehad over de mogelijkheid dat dit in de toekomst gaat veranderen. ‘Als we zo blijven doorgroeien is een tussenjaar misschien een optie.’
Toekomstmuziek
Het gaat de rockers van Foxlane dus voor de wind en ze hopen in de toekomst ook internationaal door te breken. Als eerste stap in de goede richting heeft de band deelgenomen aan Eurorock, een uitwisselingsproject waarbij kleine bandjes uit verschillende landen bij elkaar op bezoek gaan, om zo de muziekscene over de grens te ontdekken. ‘Op die manier krijgen we een indruk van waar we over een paar jaar kunnen staan’, vertelt Timmermans. Toch ligt er ook binnen Nederland nog genoeg in het verschiet voor Foxlane. Afgelopen weekend namen ze deel aan de achtste finale van de Grote prijs van Nederland, waarvan woensdag de uitslag bekend wordt. Verder werkt de band samen met ‘Indielectualiteit’, een initiatief van de Nijmeegse band Taveneer. ‘Dat is een project waarbij we elke maand gaan optreden op verschillende plekken in Nederland.’ Zo hoopt de band ook meer bekendheid buiten Nijmegen te krijgen. ‘We willen in elk geval veel gaan spelen met deze EP op zak’, besluit Timmermans.
De officiële release van de eerste EP van Foxlane vindt aanstaande vrijdag plaats in poppodium Merleyn.