Home CultuurCultuurnieuws Muziekactivisten plakken vijftig stellingen op deur Nijmeegse poptempel

Muziekactivisten plakken vijftig stellingen op deur Nijmeegse poptempel

door Redactie

Gisterenmiddag om vier uur ‘s middags plakten de muziekactivisten van Het Liedjescollectief vijftig stellingen op de glazen deur van Poppodium Doornroosje. Het collectief wil daarmee onder de aandacht brengen wat een liedje een liedje maakt. 

Zoektocht naar het liedje
Alle liedjes zijn muziek, maar niet alle muziek is een liedje; zo luiden de eerste twee van de vijftig stellingen die gisteren op de deur van Doornroosje werden geplakt. Deze stellingen geven aan wat een liedje precies is volgens Het Liedjescollectief. Nummer 33 stelt bijvoorbeeld: ‘Een liedje speel je niet om hip te doen’ en nummer 39: ‘Iemand die een liedje speelt heeft een mening’. 

Merlijn, mede-oprichter van het Liedjescollectief, vertelt dat zij deze actie uitvoeren om het concept ‘liedje’ te vieren. Hij vertelt dat Bob Dylan en The Beatles door veel mensen als typische liedjesmuzikanten worden gezien, maar dat de essentie moeilijk vast te pinnen is. ‘Mensen blijken een bepaald beeld te hebben van wat een liedje is, maar praten er niet met elkaar over. Op deze manier willen het maatschappelijk debat daarover starten.’

Liedjesfestival
Het Liedjescollectief bestaat uit vier bands, Zonder Grond, Niekse, You Should Get To Know Us en Galleons die elkaar ondersteunen in het maken van muziek en regelen van optredens. Zaterdag 16 april vanaf 19.30 uur organiseert Het Liedjescollectief het Liedjesfestival op het schip De Zeester, dat ligt aan de Waalkade tegenover Holland Casino. Daar zullen de vier bands hun liedjes ten gehore brengen. Bezoekers van het festival zijn welkom om ook zelf met ideëen te komen over wat een liedje is. 

Lees hieronder alle vijftig stellingen.
Liedjescollectief4

 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen