Home CultuurCultuurnieuws Open Monumentendag in Nijmegen

Open Monumentendag in Nijmegen

door Redactie

In het weekend van 12 en 13 september vindt de Open Monumentendag plaats. Ook in Nijmegen openen veel monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek. Het volledige programma kun je hier downloaden. ANS tipt je over een aantal van de oude Nijmeegse pareltjes die de moeite waard zijn eens van binnen te bekijken.

Kunst & Ambacht
Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag ‘Kunst en Ambacht’. Speciale aandacht gaat naar de kunst en ambacht in en rond de monumenten. Specifiek wordt hier de architectuur van gebouwen mee bedoeld. Ook rondom de monumenten zal dit thema worden uitgelicht. Op 13 september vertellen ondernemers uit de Lange Hezelstraat, Stikke Hezelstraat en de Houtstraat over het product dat zij zelf maken. In de Stevenskerk laten specialisten zien hoe zij monumenten en interieurstukken restaureren. Ook in de Vasim en het Honigcomplex tonen kunstenaars hun kunsten.

Kruittoren in het Kronenburgerpark
De toren in het Kronenburgerpark is in 1425 gebouwd als onderdeel van de tweede middeleeuwse stadsmuur. In 1874 zijn de stadsmuren verwijderd en bleef alleen de toren nog staan. Nog steeds siert deze het beroemde Nijmeegse park. De Kronenburger toren is tijdens de Open Monumentendag alleen open op zondag van 12 uur ‘s middags tot 5 uur ‘s avonds en is zonder rondleiding te bezoeken.

kronenburgertoren

Huize Heyendaal
Het landhuis op het universiteitsterrein is in 1912 gebouwd in opdracht van margarinefabrikant Frans Jurgens, die hier met zijn familie heeft gewoond. Huize Heyendaal telt vele kamers die ieder rijk zijn gedecoreerd. Het is geopend op zaterdag van 11 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s avonds en is alleen te bezichtigen met een rondleiding, die om het half uur start.

Heyendaal

Chirurgijnskamer
Aan het Sint Stevenskerkhof staan verschillende historische gebouwen. Op nummer 58 is de chirurgijnskamer gelegen. In 1613 werd een ruimte in dit gebouw toegewezen aan het chirurgijnsgilde. Een gilde was een belangenorganisatie van mensen met hetzelfde beroep. Chirugijnen oefenden hier op lijken hun anatomische kennis. Het gebouw is open op zondag van 12 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Het is alleen toegankelijk met een rondleiding, die elk half uur bij de entree onder de kerkboog start.

stevenskerkhof

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen