Enactus is een internationale organisatie die de maatschappij probeert te helpen met sociaal ondernemerschap. Enactus heeft 13 teams in Nederland en sinds vorig jaar kunnen ook studenten van de Radboud Universiteit (RU) terecht bij de organisatie met ideeën om de Nijmeegse maatschappij te verbeteren. ANS sprak met de voorzitter Dido van Wylick en penningmeester Engin Kopal over het ontstaan en het reilen en zeilen van Enactus Nijmegen.
Tekst: Tom Plaum
Foto’s: Bas van Woerkum
Samenwerken
Enactus komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten vanuit het bedrijfsleven. In 2002 waaide de organisatie over naar Nederland en sinds vorig jaar heeft de organisatie een team in Nijmegen. ‘Enactus Nijmegen werkt samen met de Radboud Universiteit. De universiteit levert twee adviseurs aan onze organisatie af, die ons helpen als wij bijvoorbeeld vragen hebben over organiseren’, vertelt Van Wylick.
Naast deze university advisors is Enactus Nijmegen nog op zoek naar raadgevers uit het bedrijfsleven. ‘Deze business advisors staan juist volledig los van de RU en mogen wij zelf uitkiezen’, legt Van Wylick uit. ‘We zoeken ze uit in de segmenten waar we ze nodig hebben. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een jurist die ons op zijn vakgebied een hand toesteekt. Ze zijn als het ware een hulplijn voor ons.’
In de kinderschoenen
Van Wylick wijst erop dat alleen RU-studenten vrijwilliger kunnen worden binnen Enactus Nijmegen, vanwege de verbondenheid met de universiteit. ‘Vanuit Enactus Nederland moeten we een speciale procedure volgen, waardoor er geen studenten van de HAN bij ons vrijwilliger mogen worden.’ De twee bestuursleden zien wel dat er studenten van verschillende opleidingen bij hen zitten. Studenten van zowel Behavioral Science als Bedrijfskunde zijn vertegenwoordigd binnen Enactus Nijmegen. Kopal vertelt: ‘De projecten van ons hebben voor ieder wat wils. Verder bieden wij de studenten een kans om met hun eigen ideeën te komen. We luisteren naar elk plan, als het maar realistisch is.’
Een groot probleem van Enactus Nijmegen is echter dat het nog niet onder de studentenpopulatie bekend is. ‘We proberen ons team bekender te maken via Facebookacties en het verspreiden van flyers op de campus. De werving van nieuwe vrijwilligers gaat echter nog gestaag. We hebben ook nog geen kantoor op het universiteitsterrein, dan merk je dat de organisatie nog zeer jong is. Dat is wel een muur waar je tegenaan loopt. We zijn druk bezig om Enactus Nijmegen meer op de kaart te zetten en om over die drempel van onbekendheid te komen’, aldus van Wylick.
Project Lijnplein
Naast het opbouwen van de organisatie, is Enactus Nijmegen druk bezig met het realiseren van hun eerste project, genaamd Lijnplein. Dit project heeft als doel om mensen met overgewicht te helpen op fysiek en maatschappelijk vlak. Dat doen ze door bijeenkomsten te organiseren, waar de deelnemers aan het project advies krijgen en worden geholpen met hun probleem. Het team zet het plan op en als het een succes is, dan haalt Enactus Nijmegen haar handen er vanaf.
Uiteindelijk moet Lijnplein een project worden, dat onafhankelijk is van de studentenorganisatie. Het plan staat op dit moment in de beginfase. ‘We zijn nu vooral aan het onderzoeken of er behoefte is naar zulk initiatief en wat de grenzen zijn van het project’, vertelt Van Wylick. ‘Dat doen we door het houden van een behoefteonderzoek in de Nijmeegse wijken. Van daaruit kunnen we verder werken’, vult Kopal aan.
Voor project Lijnplein benadert Enactus Nijmegen lokale ondernemingen. De bestuursleden kunnen echter nog niet veel loslaten over de bedrijven waarmee ze samenwerken, omdat het team nog niet weet of er voldoende behoefte is. ‘We zijn gemotiveerd en geloven in het plan, maar we willen wel terughoudend blijven en mensen geen valse hoop geven’, vertelt Kopal.
Plan achter de hand
De kans bestaat dat Lijnplein geen succesformule is en dus faalt. ‘Het falen kun je voorkomen, onder andere door het behoefteonderzoek dat we uitvoeren. Ik wil de sprong in het diepe zo klein mogelijk maken’, zegt Van Wylick. Kopal vervolgt: ‘We hebben een soort plan B achter de hand als Lijnplein niet lukt. Dat zal waarschijnlijk betrekking hebben op vluchtelingen. Het idee kwam van een student, die sinds kort vrijwilliger is bij Enactus Nijmegen.’ Van Wylick eindigt optimistisch: ‘Dat is het mooie van de organisatie. Niemand wordt gelijk aan het werk gezet, maar we luisteren naar elkaars ideeën.’