Home Cultuur Het verhaal en de verbeelding: little things that make you happy

Het verhaal en de verbeelding: little things that make you happy

door Redactie

Studentenfotografievereniging De Cycloop levert iedere maand de beste foto’s van hun themafotocompetitie. Waar de fotografen met hun platen verbazen, belijft ANS het thema bij wijze van schrijven. Het thema deze maand is little things that make you happy. 

In een wereld met ellende en tegenspoed, kunnen kleine dingen het leven een stuk mooier maken. In de Griekse mythologie werden zowel kwaad als hoop de wereld ingebracht door de eerste vrouw van de mensheid. Bij dezen het verhaal van Pandora:

Tekst: Myrte Nowee

Ramon Tjan 350xNadat alle goden waren gevormd uit Chaos, hetgeen waar al het leven mee begon, was het tijd om de rest van de wereld in te richten. Een belangrijke taak die toebedeeld werd aan de broers Prometheus en Epimetheus. Ze schonken de leeuw kracht en de antilope snelheid. De adelaar kreeg vleugels en de vis werd gestroomlijnd. Nadat alle dieren in het water, op het land en in de lucht verrijkt waren met gaves, creëerden de broers een rechtopstaand wezen, gelijk aan het evenbeeld van de goden. Maar wanneer ze deze ‘mens’ wilden bedelen met een talent bleek alles te zijn vergeven.

De valse vrouw
Uit medelijden stal Prometheus daarom vuur voor de mens vanaf de goddelijke berg de Olympus. Iets wat hij later zou betreuren. De oppergod Zeus was namelijk woedend toen hij zag dat een nietig dier zo’n grote macht had gekregen, gelijk aan een god. Niet alleen liet hij voor straf iedere dag een gier de lever van Prometheus opeten, waarna deze iedere nacht teruggroeide, ook beval hij de godensmid Hephaistos tot het creëren van een mooi en bedrieglijk wezen: de vrouw.

Hephaistos ging aan de slag en het beeld van de vrouw werd prachtig. Voordat Athene leven in het beeld blies kwamen alle goden samen om haar eigenschappen te schenken. Afrodite, gaf haar de bevalligheid en schoonheid van een godin en Athene gaf haar wijsheid. Als laatste gaf Hermes haar bedrieglijkheid en nieuwsgierigheid.

‘Nu met de koude dagen weer opkomend, is het tijd voor gloeit brandend hout in de haard en een goed glaasje whisky. Dit is iets waar ik uren van kan genieten, een rustig momentje en een goed glaasje whisky. Deze fles heeft extra waarden voor mij, deze fles behoorde tot mijn allereerste betaalde opdracht en die heb ik nog steeds in mijn bezit. Deze fles zal dan ook alleen geopend worden voor een bijzondere reden, wat dat gaat zijn dat zal tijd alleen weten.’ – Ramon Tjan


Hoop resteert
Daarop schonk Zeus Pandora een kistje waar hij alle ellende van de wereld in deed. Ziektes, rampen, oorlogen en verdriet. De waarschuwing dat zij dit kistje onder geen beding open mocht maken was tevergeefs. Haar geschonken nieuwsgierigheid won en het kwaad kwam in de wereld. Zeus had ter troost echter nog iets anders in het kistje gestopt: hoop. Iets ogenschijnlijk zo klein, maar fundamenteel voor de mensheid. Wanneer de hevigste rampen die de mensen op aarde teisteren, resteert daarom de hoop. Het kleine lichtpuntje, die ene uitweg, the little thing that makes you happy.

Rein 350x

‘Dat kleine stukje appeltaart, nog een klein beetje brownie, één klein koekje dan. Het kan geen toeval zijn dat “sweet” in het Engels zowel “leuk” als “zoet” betekent. Nadeel: suikerkorrels fotogeniek neerleggen kost nogal wat geduld. Met deze foto was ik dus wel even zoet.’ – Rein Wieringa

Rutger van Loo 350x

 


‘Ik ben eigenlijk geen vogelfotograaf. Dus wanneer ik rustig in een parkje zit en achter mij vliegt ineens een vogel, dan is dat een van de kleine dingen die mij als fotograaf heel blij maakt. En niet zomaar klein: de kolibrie is de kleinste vogel op aarde!’- Rutger van Loo

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen