Home ANS In Beeld: De Nijmeegse kermis

De Nijmeegse kermis is elk jaar een kleurrijk een feestelijk spektakel. De editie van 2020 vond vanwege de coronamaatregelen niet zoals gewoonlijk in het stadscentrum plaats, maar op het NYMA-terrein aan de westzijde van de stad. ANS nam een kijkje en greep, draaide en zweefde erop los.


Het is op woensdag geen spitsuur tijdens de avondkermis. De verlaten looproutes vormen een somber contrast met het kleurrijke neonfestijn en de keiharde feestmuziek waarmee bezoekers naar attracties worden gelokt. ‘Het is wel een leuke kermis hier, maar in de binnenstad is het gezelliger’, vertelt een van de attractiehouders.

De grijpattracties bieden de perfecte gelegenheid voor een eindeloze routine van ‘net niet, nog een keer proberen’. De vele mislukte pogingen roepen de vraag op of al die prijzen die de kermis rijk is überhaupt ooit worden gewonnen, of voor altijd enkel het decor van de attracties zullen vormen.

Opnieuw opgepast voor verslavingsgevoelige bezoekers! De munten blijven maar vanuit de hand in de gleuven naar beneden schuiven, om daar op het platformpje andere munten in beweging te brengen. Het is tevergeefs wachten op de uiteindelijke munt die precies goed valt en de buit binnenbrengt -waardoor er weer nieuwe in kunnen worden gegooid en alles opnieuw begint.

‘Dit is de Infinity, een schommel die met 125 kilometer per uur over de kop gaat’, vertelt de kaartverkoopster. De schommel neemt de passagiers mee naar letterlijke en figuurlijke hogere sferen. Gezien het weinige animo dat er voor de Infinity is op de woensdagavond, is een ritje zelfs mogelijk als de misselijkheid van tevoren al opkomt door de zoete suikerspinnen en wafels. Als de maag begint te borrelen, is er immers niemand die er last van heeft als de inhoud eruit vliegt.

De kermisattracties zijn echte familiebedrijven. ‘Ik ben opgegroeid in de kermiswereld. Het is de bedoeling dat de Breaker ook aan de volgende generatie wordt doorgegeven’, aldus de eigenaar van deze attractie. Hij laat zijn passagiers ronddraaien in het kwadraat tot ze bij het uitstappen hun evenwicht niet meer kunnen bewaren. ‘Het is onze passie om mensen te vermaken’, vertelt hij.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen