Home Artikelen In Beeld: Batavierenrace

Om half elf ‘s avonds vertrokken afgelopen vrijdag honderden hardlopers voor de 50e editie van de Batavierenrace. ANS volgde twee teams op hun route van de grote markt in Nijmegen tot de finishbogen op de Enschedese campus.

Start

Het eerste team was dat van Economische Studentenvereniging Nijmegen (ESV) en kenmerkte zich aan een flink portie gezelligheidsmentaliteit. Dit was anders dan bij het team van de RU/HAN, dat ook dit jaar weer bestond uit de snelste jongens en meiden van Nijmegen. Waar het RU/HAN-team namelijk voor een plekje op het podium streed, hoopte ESV vooral de rivaliserende studievereniging Ismus te verslaan.

Herstart

Na een voor beide ploegen geslaagde nacht, waarbij het ESV-team zelfs haar eigen verwachtingen overtrof, herstartten de teams met goede moed in het kleine Achterhoekse plaatsje Barchem. Greetje (RU/HAN-team) had al eens meegedaan met een team van Phocas. ‘In tegenstelling tot dat team, merk je dat hier het gezamenlijke doel winnen is. We drinken niet, stimuleren elkaar en zoeken onze grens op, maar niet tot het overgeven aan toe’, zei ze. De uitgeruste sporters van dat team stonden in scherp contrast met de ESV-renners. ‘Ik heb maar anderhalf uur geslapen vannacht’, vertelde Wouter van de ESV ochtendploeg luchtig.  

Tijdens de race

Gedurende de race bewoog het RU/HAN-team zich als een geoliede machine. De renners konden zich geen misstappen veroorloven en vertrouwden op de instructies van hun twee begeleiders. Het ESV-team maakte tijdens het rijden van wissel naar wissel wel een fout. Bij het zoeken naar wissel 21 werden zij gebeld door de organisatie: ze kregen vijftien minuten straftijd omdat ze over de lopersroute reden.

Finish

Bij het ESV-team werden de laatste etappes gelopen door twee bestuursleden in bestuursoverhemd. Vlak voordat ze bij de finish aankwamen, werd de voorzitter ook nog een vlag aangereikt. Bij het RU/HAN-team was er geen tijd voor dit soort gelanterfant. De renners van dat team vlogen over de baan en waren uiteindelijk teleurgesteld met een vierde plek, terwijl het ESV-team met de 96e plek dik tevreden was. Het doel om Ismus te verslaan werd echter niet gehaald, want die bleken niet mee te doen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen