Home CultuurIn Beeld In Beeld: Brand op de campus

In Beeld: Brand op de campus

door Redactie

Vanmiddag organiseerde studentenvakbond AKKU in samenwerking met de LSVb en de brandweer voor het Linnaeusgebouw verschillende activiteiten om studenten bewust te maken van het belang van brandveiligheid in je studentenhuis. Uit onderzoek van het LSVb bleek namelijk dat de meeste studentenhuizen niet voldoen aan de brandveiligheidseisen. De activiteiten zijn een onderdeel van de landelijk actie vande  vakbond ‘Heet in Huis‘.  

 Tekst en Foto’s: Tijs Sikma 

Afstand

Voor het Linnaeusgebouw heeft zich een behoorlijke menigte verzameld om de branddemonstratie te bezichtigen. In een container is een studentenkamer nagebouwd om te laten zien hoe snel een brand hierin zich kan verspreiden.  

BrandweerEnContainer

Een woordvoerder van de brandweer vertelt wat er gebeurt en voor welke gevaren studenten moeten oppassen. ‘Matrassen in de gang kunnen hele gevaarlijk zijn. Als deze eenmaal vlam vatten, kan de brand zich heel snel verspreiden.’

Grote Brand

Als snel wordt duidelijk hoe snel een brand zich kan uitbreiden. Binnen enkele minuten kleurt de container oranje-geel en is de hitte zelfs van enkele meters nog goed voelbaar. ‘Na vier minuten heeft de brand zich verpreid, na acht minuten kan de brandweer meestal pas aanwezig zijn.’  

BrandweerMidden

Gelukkig is de brandweer snel ter plaatse, niet zo vreemd aangezien de brandweerauto naast de container geparkeerd staat, en kan het blussen beginnen.

Brandweer Fotoś

Enkele waterstralen later is de brandhaard getransformeerd in enkel hoopjes as en rook. Ook de brandweer zelf legt de heldhaftige actie vast. We tellen vier camera’s.  

Brandblusser

Een stukje verderop kunnen ook studenten een brandje blussen. Een vriendelijke medewerker van de brandweer geeft uitleg; ‘In de brandblusser zit ijskoude koolstofdioxide, hiermee kun je 18 seconden blussen. Een vuurtje van dit formaat is daarmee zo geblust. Deze haalt echter niets uit tegen een brand van het formaat zoals bij de container hiernaast.’

Een medewerker van de RU fietst nog even langs en vertelt lachend ‘We krijgen op dit momenteel veel brandmeldingen van medewerkers binnen’. Erg verwonderlijk is dit niet gezien de enorme rookpluimen die boven de demonstratie hangen.  

 

Op het plein is ook een vuurspuwer aanwezig, welke een medewerker van de brandweer nauwlettend in de gaten houdt: ‘Ik hoop dat dat wel goed gaat, als je kijkt wat daar allemaal op de grond ligt…’  . 

Lisa Busink, voorzitter van AKKU, geeft ANS nog wat tips mee: ‘Zorg ervoor dat je gang obstakelvrij is. Bij een brand is vooral de rook erg gevaarlijk, deze kan je al verstikken voordat een brand zich heeft verspreid.’ Bovendien waarschuwt ze ons voor stofzuigers: ‘Als een stofzuiger in de fik vliegt en ontploft, vat het vrijgekomen stof vlam, waardoor het vuur zich ontzettend snel kan uitbreiden.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen