Home CultuurIn Beeld In Beeld: De eerste stappen in de nieuwe Refter

In Beeld: De eerste stappen in de nieuwe Refter

door Irene Wilde

Hoewel de nieuwe Refter pas over twee weken open gaat, zijn deze week de eerste proefdraaien begonnen. ANS proefde samen met de Universitaire Studentenraad (USR) de eerste gerechten uit de nieuwe keukens.

refter1.1‘Welkom in de nieuwe Refter en bedankt dat jullie het aandurven’, heet Gerben Smit, directeur van het Facilitair Bedrijf de tien aanwezigen welkom. ‘Het is voor mij ook spannend. We zijn hier al twee jaar mee bezig en het is altijd afwachten hoe het er in het echt uit gaat zien.’ Naar eigen zeggen is het nog mooier geworden dan hij had verwacht. ‘Ik zal jullie eerst alles laten zien, dan kunnen we daarna gaan proeven’, zegt hij enthousiast.

refter2.2Hoewel het grootste deel van de verbouwing af is, wordt op sommige plekken nog hard gewerkt. Met name aan de kant van het cultuurcafé, waar een tweede ingang zal komen, moet nog veel gebeuren.

refter5Terwijl Smit nerveus toekijkt, mogen de studenten de eerste gerechten van Mama Maria’s proeven. ‘Dit ‘eiland’ heeft een Italiaans thema’, legt Smit uit. ‘Hier zullen pizza’s, broodjes en salades verkrijgbaar zijn.’ De studenten zijn erg tevreden over het aanbod. ‘Het is echt lekker’, zegt Nanne van Mil meteen. ‘Ook erg fijn dat nu niet meer de helft van je bord vol ligt met aardappels.’

refter10Een van de uitgiftepunten is Craft. Deze naam klinkt heel fancy, maar hier zullen nog de klassieke reftermaaltijden verkocht worden.

refter6aIn de nieuwe refter zullen bij ieder uitgiftepunt verschillende vegetarische en zelfs veganistische opties verkrijgbaar zijn. De veganistische pizza is een van de eerste dingen die de studenten te proeven krijgen. ‘Heerlijk ja, echt lekker’, zegt Nienke Wessel meteen. ‘Ik eet zelf vegetarisch dus ik vind het erg fijn dat er veel vegetarische en zelfs veganistische opties zijn.’ Een pizzapunt zal volgens Smit twee euro kosten, maar de prijs van een hele pizza is nog niet bekend. 

reftertrapTerwijl de studenten hun rondleiding vervolgen, legt Smit uit hoe de verschillende gerechten tot stand zijn gekomen. ‘Aan het begin van het traject hebben we onder studenten een enquête gehouden over wat ze graag zouden willen eten op de universiteit. Aan de hand daarvan zijn we gaan brainstormen en zijn er nu wokmaaltijden, burgers, belegde broodjes en soepen.’ 

refterboven‘Wow, dit is ook echt veranderd’, klinkt het meteen als de leden van de USR bovenverdieping oplopen. ‘Als je de oude Refter kent en hier naar binnen loopt, weet je echt niet wat je ziet.’ Smit legt uit dat er nu 150 werkplekken meer zijn dan voorheen. ‘We hopen hierdoor dat studenten hier niet alleen komen om te eten of te drinken, maar ook om te studeren of om samen te werken aan een groepsopdracht.’

refter8De studenten eindigen de rondleiding met een kopje koffie van Panama. Dit zal naast een koffietent ook een wijnbar worden. ‘Maar’, benadrukt Smit meteen. ‘Ook hier geldt de regel dat er pas alcohol wordt geschonken na half vier.’ Hoewel ‘C’ claimt de beste koffie van de campus te hebben, is dit bakkie pleur volgens de studenten ook erg lekker. Qua prijs zal het zelfs iets goedkoper zijn dan de koffie uit ‘C’.

refter9Toch blijkt niet alles in de Refter verbouwd te zijn. De afruimband uit de oude kantine heeft de verbouwing overleefd en zal vanaf de opening ook weer rollen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen