Afgelopen zaterdag kleurde Nijmegen roze door de komst van de 99e editie van de Giro d’Italia, een van de grootste wielerevenementen van de wereld. ANS zette haar klapstoeltje uit en nestelde zich langs het parkoers van de tweede etappe van de Ronde van Italië.
Tekst: Tom Plaum
Foto’s: Loren Brouwers
De Giro d’Italia is een van de drie grote rondes op de wielerkalender, samen met de Tour de France en de Vuelta a Espana. De centrale kleur van het wielerevenement is roze, vanwege de kleur van de leiderstrui van de Giro. De kleur roze komt van de Italiaanse sportkrant La Gazetta Dello Sport, de oorspronkelijke organisator van de wielerkoers. Deze krant werd en wordt nog steeds op roze papier gedrukt, waardoor de leiderstrui dezelfde kleur kreeg. Enthousiaste toeschouwers doken diep in hun kledingkast en trokken hun mooiste roze shirt aan.
Het Nederlandse weer wordt vaak gekenmerkt door bewolking en regen, maar afgelopen zaterdag leek het weer geïnspireerd door de Italiaanse wielerkoers. Het zonnetje zou niet misstaan aan de kust bij Rimini. Veel wielerliefhebbers hebben daarom een plekje gevonden in de zon, of juist in de schaduw om niet te verbranden, zoals op het Keizer Traianusplein.
De tweede etappe van de Giro loopt van Arnhem naar Nijmegen over 190 kilometer. Na 165 kilometer komt de wielerkaravaan via de Sint Annastraat het centrum van de stad binnen om daarna nog drie keer over de twee bekende Nijmeegse verkeersbruggen te fietsen. Hier raast het peloton voor de eerste keer over de Waalbrug, op jacht een eenzame wielrenner, die wanhopig voor de meute uit rijdt.
De finish ligt middenop de Oranjesingel. Fans proberen het beste plekje te vergaren om alles zo goed mogelijk te kunnen zien. Sommige supporters zijn daarin wat fanatieker dan de ander.
In de laatste honderden meters wordt er door verschillende ploegen hard gewerkt om de sprint aan te trekken voor hun topsprinter. De ploeg op kop, Etixx-Quick Step, krijgt loon naar werken. Hun sprinter Marcel Kittel, derde in het blauwe treintje, zal als winnaar over de streep komen op de Oranjesingel.
Nadat alle renners binnen zijn gekomen, valt er bij het parkoers vrij weinig meer te zien, behalve wat werklieden die de hekken opruimen. De fietsliefhebbers trekken de binnenstad in om na te genieten van de wielerkoers onder het genot van een drankje, zoals hier bij het Faberplein. Deze fietser zal in tegenstelling tot zijn professionele collega’s waarschijnlijk niet door de dopingcontrole komen.