Home CultuurIn Beeld In Beeld: Mooie plekjes rondom Nijmegen

In Beeld: Mooie plekjes rondom Nijmegen

door Redactie

Veel studenten zullen Nijmegen en al het moois wat de stad te bieden heeft kennen van binnenstad en buitenwijk. Toch is ook buiten de stadsgrenzen veel moois te ontdekken. ANS maakte een top tien van mooie plekjes die vanuit Nijmegen makkelijk te bereiken zijn per fiets of met het openbaar vervoer.

Tekst en foto’s: Vincent Veerbeek

Hatertse Vennen 750x

Vennen
– Mooier dan de Hatertse en Overasseltse Vennen wordt het in de regio Nijmegen eigenlijk niet. Water, bos en heide ontmoeten elkaar in een sprookjesachtig gebied net voorbij Dukenburg.

Berg en Dal 370x Berg en Dal 2 370x

Duivelsberg en omgeving – Liefhebbers van een goede boswandeling kunnen hun hart ophalen in de heuvels tussen Beek, Ubbergen en Berg en Dal. Op een bewolkte dag is het niet moeilijk te begrijpen waar Thomas Oldeheuvelt de inspiratie voor Hex vandaan haalde.

Pannerden Doornenburg 2 370x Pannerden Doornenburg 3 370x

Doornenburg & Pannerden – Het water dat langs Nijmegen stroomt mag dan van ver komen, de Waal zelf begint aanzienlijk dichter bij huis. Waar de rivier het negentiende-eeuwse Fort Pannerden bij Doornenburg passeert wordt de Rijn de Waal. Ook het nabijgelegen Doornenburg met haar middeleeuwse kasteel is een bezoek waard.

Mookerheide 750x 2

Mookerheide – Net over de grens met Limburg ligt de Mookerheide, een gebied dat vooral aan het eind van de zomer zijn naam eer aandoet. Glooiende paarse vlaktes, Schotse hooglanders en mooie vergezichten. Ook de fietsroutes erheen, langs de Maas of door de bossen van Groesbeek, zijn meer dan de moeite waard.

Kleve 750x

Kleve
 Vanaf Nijmegen is de grens nooit ver weg en het historische stadje Kleve is makkelijk te bereiken met fiets of de bus. Deze Duitse tegenpool van Nijmegen heeft van alles te bieden, inclusief een groot park met dierentuin en een kasteel.

 Maas 750x

Maas
 Wie aan Nijmegen denkt, denkt aan de Waal. Toch is ook de Maas binnen handbereik: binnen een half uur sta je aan de groene oevers van deze rivier. Ook pittoreske dorpjes als Grave en Cuijk liggen om de hoek.

Sonsbeekpark 370x Sonsbeekpark 2370x

Sonsbeekpark – Arnhem mag dan niet altijd in een positief daglicht staan in Nijmegen, de stad heeft toch wel het een en ander te bieden. Een perfect voorbeeld hiervan is het prachtige Sonsbeekpark dat aan de achterzijde van het centraal station ligt. Heuvels, bos en weilanden met op de achtergrond de Arnhemse skyline.

Ooijpolder 750
Ooijpolder – Iedereen die weleens de Waalbrug is overgestoken kan het niet ontgaan zijn dat Nijmegen een prachtige achtertuin heeft. De groene uiterwaarden van de Ooijpolder lopen van het Waalstrandje tot aan de Duitse grens met daartussenin weidse vlaktes en rustige oases, zoals de Bisonbaaij en de Millingerwaard. Ook voor een kleine safari in eigen land op zoek naar ooievaars of grote grazers is het gebied prima geschikt.

Heumensoord 750 x
Heumensoord – Op steenworp afstand van de universiteit maakt de stedelijke bebouwing ruim baan voor de natuur en wordt Heyendaal Heumensoord. Met een afwisseling van lange lanen en open vlaktes is dit gebied perfect voor een herfstwandeling, maar ook in enig ander jaargetijde een goede bestemming.

Waal 2 Oversteek 750x
Waal westwaarts – Zoals iedereen weet heb je met de Waal in zicht geen verbeelding nodig. Ook stroomafwaarts richting Ewijk biedt de rivier bij elke bocht een verrassend nieuw uitzicht. Voor je het weet komen de contouren van Nijmegen alweer in beeld.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen