Home Artikelen In Beeld: Nacht van de Vluchteling

In Beeld: Nacht van de Vluchteling

Van 18 op 19 juni vond de dertiende editie van Nacht van de Vluchteling plaats. Tot in de vroege uurtjes klonk in Nijmegen het gepiep van alle wandelschoenen. Het doel is om geld op te halen voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. ANS liep mee en vroeg deelnemers naar hun motivatie.

Na een korte warming-up in café Hubert kunnen de lopers met gestretcht been de 40 kilometer in. Het startschot klinkt door wethouder Grete Visser. Dit deed zij samen met Zakiya, die dit jaar als Nijmeegse ‘Ambassadeur van de Nacht’ optreedt. Zakiya is op dertienjarige leeftijd vanuit Syrië via Turkije naar Nederland gevlucht. Tijdens de wandeling vertelt ze over de vlucht en de moeilijkheden die zij samen met haar moeder en haar broertje ondervond. Het zwaarst heeft Zakiya het echter bij de gedachte van alle kinderen die nog in oorlogsgebieden zitten.

Evenals de leeftijden, zijn de motivaties en opgehaalde bedragen van de deelnemers uiteenlopend. Zo is Ali al zeven jaar op de tocht te vinden omdat de situaties van vluchtelingen hem aan het hart gaan. Dit jaar heeft zij samen met vriendin Helma 999 euro opgehaald. Wandelaar René kent de verhalen van gevluchte mensen en noemt zichzelf geprivilegieerd dat hij vannacht mee kan lopen. Hij is opgetrommeld door zoon Stijn. De jongen en zijn vrienden hebben alle studenten uit hun omgeving aangespoord om een tientje in te leggen. Aankomend Engelse Literatuur student Sonja heeft twee redenen om mee te lopen. ‘Ik vind het een heel goed doel en het is een leuk extraatje dat ik tegelijkertijd voor de Vierdaagse train.’

De laatste kilometers moeten uit de reeds beblaarde tenen komen. Hoewel goed bedoeld, helpen de ‘nog maar x kilometer’-bordjes niet die vanaf kilometer 35 als fata morgana’s opduiken. ‘Ik kan echt niet meer’, roept de groep bij het zien van een bordje dat gevoelsmatig een tijd geleden al langs de weg had moeten staan. Strompelend, met ogen waaruit tranen van vermoeidheid piepen en handjes die nog trillen van alle koffiepauzes onderweg, komen ze uiteindelijk de finish over. Luidkeels worden ze aangemoedigd door een groep overenthousiaste vrijwilligers.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen