Home CultuurIn Beeld In Beeld: Nederlands Studentenstijldanstoernooi

In Beeld: Nederlands Studentenstijldanstoernooi

door Redactie

Wie in het weekend van 23 en 24 februari het sportcentrum betrad, moest wijken voor zwierende dansparen die in de gangen hun passen beoefenden. Ze waren hier aanwezig voor het Nederlands Toernooi voor Dansende Studenten (NTDS), dat in gymzalen werd gehouden. Ruim vierhonderd dansers uit verschillende studentensteden deden mee. ANS nam een kijkje op het drukbezochte evenement vol passievolle bewegingen.

Tekst: Jitske de Vries
Foto’s: Jetske Adams 

Stijldansenfoto1

Het toernooi wordt elk jaar in een andere stad gehouden en dit jaar is Nijmegen aan de beurt. ‘Omdat het een studententoernooi is, ligt de focus vooral op beginnende dansers, die weinig tot geen wedstrijdervaring hebben’, vertelt Neeltje-Cees de Wit, commissielid wedstrijdzaken van het NTDS.

 

 

 

 

Stijldansenfoto2Stijldansen lijkt misschien niet de meest studentikoze sport, maar bij binnenkomst is de sfeer gelijk plezierig wat ervoor zorgt dat je zelf ook spontaan wil meedoen.

Stijldansenfoto3 

‘De laagdrempeligheid maakt het toernooi zo leuk’, zegt Esmé Rijndertse, tweedejaars masterstudent Biomedische wetenschappen. ‘Je hoeft ook niet met een danspartner te komen, die kun je op het toernooi zelf nog vinden.’ Rijndertse was na haar eerste NTDS vijf jaar geleden helemaal verkocht en doet sindsdien elk jaar mee.

 

 

 

 

stijldansfoto3a

 

 

 

 

 

 

 

Ook al wordt er de hele dag gedanst, ‘s avonds is het feest nog lang niet over. ‘Vanavond is er een groot themafeest’, zegt Rijnderste enthousiast. ‘Ook blijven we met zijn allen in de gymzalen slapen.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stijldansenfoto4Naast beginnende dansers zijn er ook studenten die actief op hoog niveau wedstrijddansen. ‘Om het voor iedereen leuk te houden, wordt iedereen ingedeeld in verschillende klassen, zodat deelnemers op hun eigen niveau kunnen dansen’, legt De Wit uit.

Stijldansenfoto5Ieder danspaar moet alle dansstijlen dansen die onder de stijl van die dag vallen. Zo wordt op de zaterdag ballroom gedanst, terwijl de zondag in het teken staat van Latin.

Stijldansenfoto6 

Tijdens het toernooi zijn er verschillende onderdelen waarmee de verenigingen punten kunnen verdienen. ‘Het team dat het beste heeft gepresteerd op het toernooi, wint een knuffelleeuw’, lacht Rijndertse.

 

 

stijldansenfoto7 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de dansvloer worden de koppels beoordeeld door een jury. De Wit: ‘Er wordt gekeken naar techniek, presentatie, muzikaliteit en partnering skills. Uiteindelijk wordt er een top zes gemaakt van favoriete koppels.’

 

 

 

 

 

 

 

stijldansenfoto8 Het dansfeest is het hele weekend bezig en daarom is het best te begrijpen dat de studenten soms even uitgedanst zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen