Home Cultuur In Beeld: Studentenprotest Plein 1944

In Beeld: Studentenprotest Plein 1944

door Vincent Veerbeek

Op Plein 1944 verzamelden zich afgelopen donderdag een twintigtal studenten van Nijmeegse studentenvakbond AKKU, de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United om aandacht te vragen voor de schulden die studenten opbouwen om een kamer te kunnen huren. ANS was erbij om te zien wat ze uit de grond probeerden te stampen.

Klokslag vier uur lopen de studenten het plein op met bouwmateriaal onder hun arm terwijl ze de leus ‘Niet mijn schuld’ roepen. Vrijwel direct worden hamers en boren ter hand genomen terwijl het winkelend publiek geïntrigeerd toekijkt.

Al snel krijgen de eerste gebouwtjes van karton en latten vorm. Ze staan symbool voor de moeite die studenten moeten doen om een karige woning te kunnen betalen en de schuld die ze daarbij opbouwen .


AKKU-voorzitter Menno Uphoff (20, tweedejaars Politicologie) kent het probleem ook uit eigen ervaring. ‘Ik heb aan het begin van mijn studie een half jaar lang geprobeerd een kamer te vinden, maar er is weinig aanbod en de beschikbare kamers zijn erg duur.’

‘Studenten zelf hun huis laten bouwen, is duidelijk geen oplossing’, aldus Uphoff. Zelfs met de tekening erbij blijkt het lastig.

‘Verzet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer’ was één van de twee slogans die tijdens het protest werd gescandeerd. Een oproep aan toeschouwers om mee te roepen ging ongehoord. De studenten laten weten er klaar mee te zijn zich diep in de schulden te moeten steken voor een te dure kamer. Volgens vakbondsvoorzitter Uphoff is het uiteindelijke doel dan ook de herinvoering van de schuldenvrije basisbeurs.

Even voor vijf uur is er nog een laatste fotomoment. Daarna worden de gammele bouwsels weer afgebroken – nu kunnen de vakbonden verder met hun missie om hetzelfde met het leenstelsel te doen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen