Home CultuurIn Beeld In Beeld: truienpresentatie Giro d’Italia

In Beeld: truienpresentatie Giro d’Italia

door Redactie

Gisteren werd bekend dat de truien van de Giro d’Italia zouden worden gepresenteerd in de hal van het Gymnasion. Vanmiddag, 99 dagen voor de start van de Ronde van Italië in Apeldoorn, verzamelden pers en wielerfanatici zich bij het Sportcentrum om een glimp op te vangen van de befaamde roze trui.

Tekst: Tom Plaum
Foto’s: Noor de Kort

IMG 1259

De organisatie heeft er veel aan gedaan om de presentatie zo Nederlands mogelijk aan te kleden. Koeien, een molen en een afbeelding van schapen in de wei moeten de foto’s een Hollands tintje geven.

IMG 1265

Onder aanmoediging van mascotte Wolfie vertelt wethouder Ben van Hees dat de gemeente graag de truienpresentatie met de Nijmeegse bevolking wil delen, omdat de komst van de Giro naar Nijmegen een volksfeest is. Vanavond kleuren ook verschillende gebouwen in de stad roze

IMG 1271

De wethouder mag als eerste op de foto met de vier truien van de Giro. De roze trui is de trui voor de leider in het algemeen klassement. De rode trui geeft de leider van het puntenklassement aan, terwijl de bergkoning van de Ronde de blauwe trui mag aantrekken. De beste wielrenner onder de 25 jaar in het algemeen klassement, draagt de witte trui over zijn schouders.

IMG 1295

Tientallen belangstellenden kwamen op de presentatie af om een glimp op te vangen van de truien of om met de truien zelf op de foto te gaan. Nijmegen is een van de drie Gelderse steden waar de Giro doorheen gaat. De Ronde start op 6 mei in Apeldoorn en in de twee dagen erna worden Arnhem en Nijmegen aangedaan als start- en finishplaatsen.

IMG 1303

Leden van de studentenwielervereniging Mercurius gaan maar al te graag met de leiderstruien op de foto. Dimitri Bonthuis, woordvoerder van de organisatie Giro Gelderland, vertelt dat de gemeente Nijmegen bewust heeft gekozen om de presentatie in het Gymnasion te doen. ‘Het is een plek waar een divers publiek rondloopt en uitnodigt voor interactiviteit. Dat zal je niet hebben in een zaaltje in het gemeentehuis.’ Verder laat hij weten dat in de 99 dagen voor de start van de Giro ongeveer 1500 activiteiten worden georganiseerd in de provincie. Van het fietsen van een etappe naar het bijwonen van een piazza, een Italiaans buurtfeest, alles zal de revue passeren, zo vertelt Bonthuis.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen