Home CultuurIn Beeld In beeld: Nederlands Studenten Kampioenschap Paaldansen

In beeld: Nederlands Studenten Kampioenschap Paaldansen

door Redactie

Zaterdag 27 februari organiseerde de Nijmeegse Studenten Paaldans Vereniging Lasya in het Radboud Sportcentrum de eerste editie van het Nederlandse Studenten Kampioenschap Paaldansen. Een ding stond als een paal boven water: de sport is de foute nachtclub duidelijk ontgroeid. 

Tekst: Tijs Sikma
Foto’s: Fiona Muller

TweePalen

Elke paaldanser moet bij diens optreden gebruik maken van twee palen. Jurylid Cindy Cooijmans verklaart: ‘De linkerpaal staat vast en de rechterpaal draait rond. De eerste wordt daarom vooral gebruikt wanneer de danser hoog een paal in moet en de tweede voor het draaien.’ Op deze foto is te zien hoe de organisatie met doeken snel en met opperste concentratie de palen schoonmaakt. Voor elk optreden moet dit gebeuren.

NielsKei 

De presentator benadrukt het nog een keer: ‘paaldansen is een typische krachtsport voor mannen’. Het aantal mannelijke deelnemers op het toernooi is echter op een hand te tellen; Kei (links), Niels (rechts) en Alexandru (onder). Mannelijk is de sport in ieder geval wel te noemen; de paaldansers moeten soms op een hoogte van 4 meter tegen de zwaartekracht vechten. Als ze vallen, komen ze bovendien terecht op een keihard podium.     

 

    

Alexander

Esther

 

 

 

 

 

Op de klanken van de filmmuziek van Harry Potter met een oosters sausje klom Esther (foto rechts en onder) tot grote hoogtes. Ze zwaaide daarbij vervaarlijk met een felgele doek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esther2

DeniseomhoogDenise2Omhoog

 

 

 

De sportieve Bernice (foto’s rechts en links) bracht met deze dans ter uitvoering, iets wat, volgens de aankondiging, met woorden niet te zeggen was. Ik zal hier dan ook verder geen woorden aan vuil maken en je alleen laten met de foto’s.       

 

 

 

 

   

Janz

Yanz wist haar lichaam in allerlei bochten rond de paal te zwieren. Het was opvallend hoe divers de verschillende optredens waren. Ballet, breakdance, hiphop; het werd allemaal gecombineerd bij het paaldansen. 

Olette

 

 

 

 

Olette (foto links en onder) kroop als een kat de paal in. Waar let de jury eigenlijk op bij een paaldansoptreden? Cooijmans: ‘We letten vooral op kracht, lenigheid en afwerking. De originaliteit van de dans wordt echter ook meegenomen in het oordeel.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olette2

Emmy Janssen, voorzitter van Lasya, is tevreden over het verloop van het kampioenschap. ‘We hebben 28 deelnemers en ongeveer 300 bezoekers.’ Lasya bestaat pas sinds 1,5 jaar en mag dus best trots zijn nu al het eerste studentenkampioenschap paaldansen georganiseerd te hebben. De vereniging kreeg van de Nijmeegse Studenten Sport Raad (NSSR) hiervoor het voordeel van de twijfel.

Volgens Janssen is paaldansen een sport die steeds populairder aan het worden is. ‘We hebben nu 85 leden en onze cursussen zitten altijd helemaal vol. Dit komt denk ik doordat we gewoon een erg leuke vereniging zijn. Het is een uitdagende sport waarbij iedereen in het begin erg onhandig is, dat schept toch eerder een band.’ Toch blijft de sport volgens haar nog wel vaak het imago van de louche nachtclubs behouden. ‘Paaldansen is wereldwijd al enkele jaren een professionele sport. Toch kijken sommige mensen me nog wel raar aan als ik ze vertel dat ik paaldans.’    

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen