Home CultuurLiteratuur Het verhaal van ANS: van krant naar tijdschrift

Het verhaal van ANS: van krant naar tijdschrift

door Redactie

Koen
An error occured. Please try again later.

Godverdomme, wat is dit nu weer. Gefrustreerd ram ik op wat willekeurige toetsen en klik de foutmelding weg.

An error occured. Please try again later.

Jezus Christus, zeg. Met net iets te veel kracht klap ik mijn laptop dicht en kijk op mijn wekker. De roodverlichte cijfers geven bijna half drie ‘s nachts aan. Ik schrik ervan.
Vermoeid sjok ik naar de badkamer om een glas water te halen. De vloer is koud aan mijn voeten en de spiegel confronteert mij met het nachtelijk tijdstip. Diepe wallen tot aan mijn kin en bloeddoorlopen ogen waar menig monster jaloers op zou zijn.

Terug op mijn kamer besluit ik Simon te bellen. Hij heeft zoveel ervaring met dit programma en met de vormgeving van ANS, dat hij ook op dit tijdstip vast nog een oplossing kan bedenken. Ik toets zijn nummer in en stort me op bed. Het duurt even voordat er wordt opgenomen.

‘Ja?’, klinkt het suf aan de andere kant van de lijn.

‘Ja, Simon. Met Koen. Ik heb weer problemen met de lay-out. Ik krijg steeds een vage foutmelding. Weet jij wat dat kan zijn?’

‘Jezus, Koen. Idioot. Ik schrik me rot, man. Hoe laat is het? Drie uur ofzo?’

‘Half drie’, antwoord ik.
‘Man, ga toch slapen. Wat doe jij nog zo laat aan dat project?’

Ik vertel hem het verloop van mijn extreem productieve avond. Over hoe mooi het nieuwe logo met dikke blokletters wel niet wordt en hoe frustrerend het is dat juist het laatste punt dat ik deze avond af wilde werken mislukt.

‘Maar, nu je toch wakker bent. Het programma geeft steeds
een error als ik teksten wil invoegen, waar kan dat aan liggen?’, voeg ik eraan toe.

‘Er volgt een theatrale geeuw. Ik begrijp de hint.’

Er klinkt wat bedenkelijk gezucht en gekreun door de telefoon. ‘Weet ik veel. Had je Olaf al gemaild dat ze de teksten moesten inkorten?’

De meeste teksten zijn inderdaad al herschreven en steeds ongeveer honderd woorden lichter geworden, maar dat is volgens Simon veel te weinig.

‘Ze moeten nog korter, misschien dat ze zelfs een derde van hun tekst kunnen schrappen. Het is geen krant meer, weet je. Artikelen moeten nu binnen het tekstkader van een tijdschrift passen.’

Er volgt een theatrale geeuw. Ik begrijp de hint. Na een dankwoord beloof dat ik nooit meer zo laat zal bellen en hang snel op.

Ik kijk weer op mijn wekker. Er is in de tussentijd een kwartier verstreken. Ik besluit dat er nog tijd is om Olaf een mailtje te sturen en kruip weer achter mijn computer.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen