Home CultuurLiteratuur Leestips ‘Lees een boek dag’

Leestips ‘Lees een boek dag’

door Redactie


Kinderboekenweek, boekenweek, poëzieweek, wereldboekendag, er bestaan genoeg evenementen die er op aansturen het lezen van boeken te stimuleren. Zo ook vandaag: 6 september is het officieel de nationale ‘Lees een boek dag’, en speciaal voor deze gelegenheid is ANS de boeken ingedoken voor de beste leestips te om deze literaire dag te vieren. 

1. Sana Krasikov, The Patriots (2017) 
De Verenigde Staten staan bekend als een land van immigranten, maar hoe vergaat het Amerikanen die juist besluiten te vertrekken? Krasikov’s debuutroman vertelt het verhaal van Florence Fein die in de jaren dertig een veilig leven in Brooklyn achter zich laat om in de Sovjet-Unie haar dromen na te jagen. The Patriots schildert het persoonlijke verhaal van Flora prachtig af tegen de achtergrond van grote en kleine historische gebeurtenissen.


2
. Dave Eggers, The Parade (2019)
Het Nederlandse publiek zal Eggers vooral kennen van The Circle, maar ook zijn andere werk is de moeite waard. Zeker voor liefhebbers van boeken die tegelijkertijd doodgewoon en prettig gestoord zijn. Ook zijn nieuwe novelle The Parade is hierop geen uitzondering. Het verhaal over twee naamloze mannen die een snelweg aan moeten leggen in een eveneens naamloos ontwikkelingsland is minimalistisch maar daardoor komen de humor en het absurdisme alleen maar beter tot hun recht.

3. Godfried Bomans, Erik of het klein insectenboek (1941):

Wél lezen op lees-een-boekdag, maar geen zin in een dikke pil? Wellicht is Erik of het klein insectenboek iets voor jou. In dit 153 pagina’s tellende boek belandt Erik Pinksterblom per ongeluk in de wereld der insecten. Bomans omschrijft de miniatuurwereld op sprookjesachtige wijze en voorziet menig insect van een goed verhaal. Wie denkt dat sprookjes alleen voor kinderen zijn, heeft het mis betreffende dit staaltje volwassenenfantasie.

4. A.N. Ryst, De Harpij:Een kleine geschiedenis van het paradijs (2014)
Wél lezen op lees-een-boekdag, én zin in een dikke pil? Dan is De Harpij wat voor jou. Ryst schreef een verhaal dat doet denken aan zowel Griekse mythologieën als Bijbelse vertellingen en creëerde hiermee een unieke roman. Dit Nederlandstalige fantasyboek wisselt continu van verhaallijn zonder langdradig te worden. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen