Home CultuurLiteratuur Leestips zomer

Leestips zomer

door Redactie

Het is (bijna) zomervakantie en voor veel mensen is dat dé tijd om weer eens een boek op te pakken. Of je nu gaat kamperen in Frankrijk, backpacken door Australië of een vakantie rundumhause hebt gepland: een boek mee is nooit verkeerd. ANS maakte daarom een literatuurtip-lijstje met 5 recente en minder recente boeken voor mee in de koffer. 

 

 


1.
Aafke Romeijn, Concept M (2018)
In Concept M maak je kennis met de Nijmeegse Hava. Hava is anders dan anderen: haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend en haar ogen diepzwart: ze lijdt aan de mysterieuze ziekte ‘kleurloosheid’. Steeds meer Nederlanders krijgen de ziekte en het land komt voor een groot probleem te staan: de medicatie is onbetaalbaar. Een groep radicalen voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn. Dit zou betekenen dat de mensheid langzaam uitsterft. Hava sluit zich aan bij deze groep en besluit dat het tijd is voor actie.

2. Alain Mabanckou, Broken Glass (2011)
Broken Glass is een voormalig docent die zijn dagen slijt in een Congelese bar genaamd Credit Gone Away. In één lange, ratelende zin zonder punten vertelt hij over de bar en diens bezoekers. Grappig en tragisch tegelijk, en voor de ongeruste lezers: van dat gebrek aan punten merk je al snel bijna niets meer.

3. Bill Bryson, Een kleine geschiedenis van bijna alles (2003)
In Een kleine geschiedenis van bijna alles vertelt Bill Bryson op een toegankelijke manier over allerlei wetenschapsgebieden waar normaliter nogal droog over wordt verteld: natuurkunde, sterrenkunde, geografie en meer. Leerzaam, maar vooral grappig, zelfs als je de betreffende vakken op de middelbare school bewust zo snel mogelijk uit je pakket hebt gekieperd.

4. Frans de Waal, Mama’s laatste omhelzing (2019)
In 2016 overlijdt Mama, de matriarch van de chimpanseekolonie in Burgers’ Zoo. Op haar sterfbed neemt ze afscheid van bioloog Jeff van Hoof. Deze emotionele anekdote is het startpunt van het nieuwe boek van primatoloog Frans de Waal, waarin hij zich richt op emoties en zelfbewustzijn bij dieren.

5. George R.R. Martin, Het lied van ijs en vuur (reeks, 1996 – heden)
Voor de mensen die alleen de serie hebben gezien, is de zomer na het allerlaatste seizoen natuurlijk een perfect moment om te starten met de boekenreeks. Veel uitgebreider en intrigerender dan de serie, en als je niet te snel doorleest is het zesde boek misschien zelfs al uit als je klaar bent.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen