Home CultuurLiteratuur Literatuurtip november

Literatuurtip november

door Redactie

Uit de allesomvattende brei van literaire werken een exemplaar kiezen voor in je boekenkast, is geen kattenpis. Daarom plaatsen ANS en het literair tijdschrift Op Ruwe Planken  maandelijks aanraders voor leesvoer online. Deze maand is het de beurt aan Maaike Pleging. Zij is vierdejaarsstudent Algemene Cultuurwetenschappen. 

November, de maand van kale bomen, dikke truien en weinig zonlicht. De maand waarin iedereen klaagt over de kou. Maar niet alles is koud en kaal in november, denk maar aan de bovenlippen van de mannelijke medemens. Heerlijk warme snorren in de harigste maand van het jaar. Je raadt het al, het is weer tijd voor movember. En dit zijn de boeken die jullie écht moeten lezen, mét of zonder snor.

Er is wieder da – Timur Vermes
Een van de bekendste snorren uit de twintigste eeuw is de snor van Hitler. Een kort, donker snorretje direct onder de neus van deze machtige Duitser. In het boek Er ist wieder da van Timur Vermes wordt Hitler wakker in de eenentwintigste eeuw, in een nieuwbouwwijk in Berlijn. Mét snor en in uniform, niets begrijpend van de nieuwe tijd waarin hij ontwaakt. De meeste mensen denken dat hij acteur is, maar hij is het toch echt. Een televisiezender merkt hem op en hij krijgt zijn eigen show. De televisie is een perfect medium voor Hitler om zijn ideeën verder te verspreiden, om door te gaan alsof we nog in de jaren veertig zitten. Er ist wieder da zit vol hilarische momenten, maar is erg overtuigend door alle details en verwijzingen naar de geschiedenis.

1984 – George Orwell
De tweede schrijver is de Britse George Orwell, met een opvallende snor die enkel de onderste helft van zijn bovenlip bedekt. Vlak na de Tweede Wereldoorlog verscheen zijn bekendste boek 1984. In dit boek waarschuwt hij voor totalitaire regimes zoals Hitlers nazi-Duitsland en het Russische communisme. Het is een vooruitblik naar een tijd waarin de overheid overal aanwezig is en alles controleert. De uitspraak ‘Big Brother is watching you’ is afkomstig uit dit boek uit 1949. Het boek is nog steeds ontzettend actueel en een echte aanrader die je absoluut aan het denken zet.

Met het leesvoer deze maand zit het hopelijk wel snor. En om movember goed af te sluiten ga je 29 november naar het Wintertuinfestival in Doornroosje. Daar staat de bekendste snor van de Nederlandse literatuur: Kader Abdolah.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen