Home CultuurLiteratuurLiteratuurtip Literatuurtip oktober

Literatuurtip oktober

door Redactie

Uit de allesomvattende brei van literaire werken een exemplaar kiezen voor in je boekenkast, is geen kattenpis. Daarom plaatsen ANS en het literair tijdschrift Op Ruwe Planken maandelijks aanraders voor leesvoer online. Deze maand schreef Wout Waanders de Literatuurtip. Hij heeft Nederlands gestudeerd en de masters Literair Bedrijf en Bedrijfscommunicatie gedaan. 

De eilanden – A. Alberts
Het debuut van de schrijver met de welluidende naam Albert Alberts. Een verhalenbundel. Opvallend is de afwezigheid van namen. De verhalen spelen zich af op eilanden, in bossen die niet specifieker worden aangeduid dan ‘het noorderbos’. Daardoor krijgen de verhalen iets eigenaardigs, maar tegelijk ook iets gezelligs. Ga je met de herfstvakantie naar een waddeneiland? Neem dit boek mee.

Proefspel en andere verhalen – F.B. Hotz
Korte verhalen over arme jazzmuzikanten en veel koperwerk. En ja, weer een verhalenbundel. Verhalenbundels worden maar met mate uitgegeven, omdat ze moeilijk te promoten zijn. Immers: bij Pauw willen ze liever een auteur die maar één verhaal te vertellen heeft. Logisch. Maar daardoor worden deze bundels ten onrecte vergeten. Bovendien: voor iedereen die langzaam leest of die dikke boeken vervelend vindt is dit de ideale oplossing.

De Hoogmoedige Doden – Kenzaburo Oë 
Deze Japanse Nobelprijswinnaar schreef ook veel korte verhalen. Voor de Nederlandse markt zijn ze ooit in de jaren 70 in deze bundel samengebracht. Alle verhalen lopen heel erg uiteen, maar de stijl is dezelfde. Waar Hotz en Alberts aanhangers zijn van de kale en uitgekleedde vertelkunst, is Oë een stuk bloemrijker – de Japanse bergen met mistnevels drijven zo je neus in.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen