Home Artikelen Wie zijn het kaf en koren – Outahead

Wie zijn het kaf en koren – Outahead

door Jochem Bodewes

Op 14 april vindt de Nijmeegse studentenmuziekwedstrijd Kaf en Koren plaats. In aanloop naar deze online avond, georganiseerd door Cultuur op de Campus, spreekt ANS de drie kanshebbers. Dit keer: Outahead.


Vier jaar geleden vormden zanger Pim Daniëls, bassist Daan van Boxtel en gitarist Marcel van Gemert op het Maaswaal College in Wijchen het rockbandje Outahead. In hun hometown waren ze al snel een graag geziene performance en stonden ze regelmatig bij huisfeestjes van vrienden los te gaan. Ook in de periode na hun middelbare schooltijd, toen de bandleden op RU-rechtenstudent Van Boxtel na op het HBO gingen studeren, bleef de groep bij elkaar. Vorig jaar onthaalden zij hun nieuwe drummer Thijs Scholten, medestudent van Pim, waarna de band door de coronacrisis enigszins tot stilstand kwam.

Outaheads repertoire kenmerkt zich door de prominente gitaarlijntjes, die zowel in rustigere emotionele rocknummers klinken als in meer energieke uptempo tracks. ‘We gaan een beetje langs alle hoeken van rock’, vertelt drummer Scholten in een Zoommeeting met de vier bandleden. De sound van de band is te horen op de twee mini-EP’tjes Heartfelt (2019) en Couldn’t be Happier/Dreaming (2020). Couldn’t be Happier/Dreaming was het laatste product van de groep: door de verzwaarde lockdown kwam ze enigszins op haar gat te liggen. De repetities van de band zijn sinds de aangescherpte maatregelen in november namelijk gestaakt. Bij de opnames voor Kaf en Koren in maart stond Outahead onvoorbereid maar weer in vol ornaat op het podium. ‘We willen ons voorstellen aan de Nijmeegse muziekscene.’

Hoe omschrijven jullie je muziek aan iemand die het nog nooit heeft gehoord?

Van Boxtel: Ons repertoire valt een beetje onder indiemuziek.Ik heb ook van mensen gehoord dat oudere nummers hen aan de muziek van The Cure deden denken. Onze muziek zit inderdaad aan die alternatieve kant van de pop. Aan de andere kant hebben we ook wel het do-it-yourself karakter van Fugazi. Dat komt niet per se terug in onze muziek maar vooral in onze kleinschalige optredens. Outahead is dus een combinatie van de punkattitude van Fugazi met de pop van The Cure.

Van Gemert: Eigenlijk houden we als band niet vast een een genre. We maken gewoon de muziek die wij leuk vinden en waar we een goed gevoel bij krijgen. Niemand van ons studeert ook muziek of de theorie erachter: we spelen vooral vanuit de emotie.

‘We flikkeren een paar versterkers neer en we kijken wel of het leuk wordt.’

Hoe zagen de Fugazi-achtige optredens die jullie pre-corona hadden er dan uit?

Daniëls: Die vonden vooral plaats op feestjes waar we voor vrienden speelden. Dan stonden we gewoon in de tuin te spelen en regelden we de hele installatie zelf. Daardoor zijn we best wel los in onze optredens. Voor onszelf maken we er dan ook een feestje van.

Van Boxtel: We flikkeren gewoon een paar versterkers en een microfoon neer en dan zien we wel of het leuk wordt. Vaak is dat ook zo en ontstaat er een soort dronken attitude. Ons laatste optreden vond afgelopen zomer plaats naast het terrein waar Down the Rabbithole eigenlijk zou plaatsvinden. Daar traden we op en gingen we kamperen met vrienden. Dat is dan ook heel los: na onze set van anderhalf uur hadden we het nog steeds zo naar ons zin dat we nog een extra uur hebben staan jammen. Marcel en Pim begonnen toen op een gegeven moment een nummer van de Red Hot Chili Peppers te coveren dat ik niet ken. Dan leg ik mijn basgitaar even neer en ga ik pissen.

Van Gemert: Het klinkt misschien heel cheesy, maar het gaat ons bij op zulke avonden om de connectie tussen de band en het publiek. Voor ons voelt het niet alsof zij naar ons komen kijken.

‘Met wat meer bekendheid kunnen we misschien wat vaker optreden.’

Bij de opnames voor Kaf en Koren was er geen publiek om live een feestje mee te vieren. Wat motiveerde jullie om aan deze wedstrijd mee te doen?

Van Boxtel: Voor ons was het vooral een mooie laagdrempelige manier om een podium te krijgen. Eigenlijk wilden we vorig jaar al meedoen, maar toen onze voorronde door de coronacrisis werd geannuleerd zijn die verschoven naar dit jaar. We hadden toen het idee om dit jaar  mee te doen aan de Nijmeegse muziekcompetitie De Roos, maar dat is nog wel een stapje hoger dan Kaf en Koren. Uiteindelijk zijn al onze plannen een jaar uitgesteld.

Daniëls: We willen ons hiermee voorstellen aan de Nijmeegse scene. Met wat meer bekendheid kunnen we misschien wat vaker optreden. Het was daarnaast eigenlijk ook een excuus om weer eens met zijn vieren te kunnen spelen.

Van Gemert: We blijven voorlopig realistisch en hopen gewoon dat we als het weer kan vaker kunnen optreden. Dat is immers wat we leuk vinden om te doen. Voorlopig ligt daar onze prioriteit.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen