Home Cultuur Zomervakantieleestips

Zomervakantieleestips

door Redactie

De laatste tentamens worden gemaakt en de Waalstrandjes raken met de dag voller. De zomervakantie is nabij, en dat betekent dat er bijna weer volop tijd is om te lezen! ANS geeft je hier zes uiteenlopende boekentips voor. Kies maar!


The Nickel Boys – Colson Whitehead (2019)

Met de protesten rondom Black Lives Matter is dit een boek wat niet gemist mag worden. The Nickel Boys vertelt het verhaal over een school voor delinquente jongens. Nickel Academy zou deze jongens opnieuw moeten opvoeden en onderwijzen, zodat zij weer terug de maatschappij in kunnen. Van echte opvoeding of educatie is geen sprake, en de jongens die terugkomen houden er nachtmerries van over. Op de school houden docenten er middeleeuwse lijfstraffen op na en viert racisme hoogtij. In de roman volgen we Elwood Curtis die in ‘the Jim Crow South of the early 1960s’ die door een onschuldig voorgeval naar deze school wordt gestuurd. Zijn verhaal laat zien hoe racisme zich toentertijd in de Verenigde Staten manifesteerde en hoe moeilijk het was om daar als individu verandering in te maken.  

De Rustelozen – Olga Tokarczuk (2011)

Voor de lezers die niet op vakantie kunnen, is De Rustelozen van Olga Tokarczuk een aanrader. De roman is een verzameling van op het eerste oog onsamenhangende verhalen waarin de hoofdpersoon op een unieke manier in beweging is. Geen van de personages kan stil zitten en achter deze reisverhalen zit een interessante gedachte over ruimte en tijd. Een boek om je hersenen bij te kraken en je tegelijkertijd te wanen in onbekende landschappen of drukke steden.

Buiten de lijnen – Frank Heinen (2019)

Deze bijbel van vergeten voetballers gaat niet zozeer over voetbal. In Buiten De Lijnen beschrijft Frank Heinen de bijzondere en vaak tragische levensverhalen van spelers waar zelfs de grootste voetbalkenner nog nooit van heeft gehoord. Een Noorse topscorer die een museumroof pleegde, een depressief Zweeds toptalent en een keepende Syrische rebellenleider: het is slechts een greep uit de vele portretten die dit boek rijk is.

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld (2018)

In dit boek kruipt de lezer in de huid van de jonge Jas die wordt getroffen door het overlijden van haar broer. Niet alleen zij, maar het hele gezin heeft grote moeite met het rouwproces. Met name de hoofdpersoon, Jas, sluit zich volledig af en besteedt grote delen van haar tijd in fantasieland. Hoewel ze vreemd, vies en ongemakkelijk zijn, weet Rijneveld de rare gewoontes van de hoofdpersoon op wonderbaarlijke wijze begrijpelijk te maken. De schrijfster weet daarnaast op zeldzaam authentieke wijze het kindzijn te omschrijven. De denkwijzen en gebeurtenissen die zijn verweven in dit verhaal maken het een aanrader voor mensen die wat langer nadenken over een boek na het te hebben gelezen.

Zo dom als Albert Einstein – Herman Brusselmans (2019)

Brusselmans omschrijft in dit boek het verhaal van een amateurtoneelvereniging waar tal van mistroostige figuren lid zijn. De droge, absurdistische humor waarmee deze markante leden worden omschreven werkt om de haverklap op je lachspieren. Het boek sleurt de lezer mee met de vele diepgaande afslagen naar deze uitzichtloze levens van de verenigingsleden, maar de rode draad is een opvoering van de vereniging, waarvoor nog een acterende drummer wordt gezocht. Dit is op het oog een saai plot, maar door de tragikomische grappen die de schrijver constant maakt blijf je als lezer geboeid. Een echte aanrader voor mensen die een beetje opgevrolijkt moeten worden .

Nachtouders – Saskia de Coster (2018)

Deze roman is afgelopen jaar genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ondanks dat Nachtouders de prijs niet won, is het zeker de moeite waard. Dit boek gaat over een lesbisch stel dat samen een zoontje krijgt. In de zomer gaan ze met hun zoontje naar een Canadees eiland waar Karl, de biologische vader, opgroeide. Zonder wifi en andere afleidingen loopt hoofdpersoon Saskia tegen haar niet-biologische ouderschap aan en delen de eilandbewoners een pijnlijk geheim over Karl. Saskia de Coster beschrijft in Nachtouders de problemen waar ouders in het algemeen tegenaan lopen, maar ze stelt ook de vraag hoe een niet-biologische ouder zich kan verhouden tot ouderschap. Kortom: een interessant boek met levendige beschrijvingen van een hippieparadijs.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen