Studentenfotografievereniging De Cycloop levert iedere maand de beste foto’s van hun themafotocompetitie. Waar de fotografen met hun platen verbazen, belijft ANS het thema bij wijze van schrijven. Het thema deze maand is under the weather.
Het weer is een wonderlijk fenomeen en in de geschiedenis zijn er verschillende manieren geweest om de veranderingen erin te verklaren. Zo ook in de Griekse mythologie waar de komst van de lente wordt verklaard door een brute ontvoering. Bij deze het verhaal van Persephone, Demeter en Hades.
Tekst: Myrte Nowee
Voordat er verschillende seizoenen waren, leefde de mensheid in een constant klimaat waarin de aarde altijd vruchtbaar was. De godin die daarvoor zorgde was Demeter, de godin van de landbouw en het graan. Hele dagen wandelde zij samen met haar dochtertje Persephone over de akkers en overal liet ze planten opkomen.
Jaargetij van verdriet
Het leven was goed en alle wezens waren altijd gevoed totdat op een dag de aarde beefde en de grond spleet. Hades, de god van de onderwereld, had namelijk al een tijdje een oogje op de jonge Persephone. Op een dag dat zij iets verder van haar moeder af bloemetjes aan het plukken was, zag hij zijn kans schoon en reed hij met paard en wagen uit de kloof om haar te roven. Eenmaal in de onderwereld nam hij haar tot vrouw om samen met hem over de doden te regeren.
Ondertussen was Demeter ontroostbaar. Dagen zwierf ze rond over de aarde in de hoop haar dochtertje weer te vinden. In al haar verdriet verzaakte ze haar taken en langzaam verdorde de wereld. Een hongersnood dreigde en omdat dit zo niet langer kon bemiddelde de oppergod Zeus dat Persephone terug naar boven mocht, maar niet voor altijd. De ene helft van het jaar zou ze in de bovenwereld verblijven, de andere in de onderwereld. Zo kwam het dat de aarde zes maanden vol vruchtbaarheid kende en zes maanden vol dorheid.
Voor de Grieken was de komst van de lente dan ook het teken dat Persephone haar tocht naar boven had gemaakt.
.