Home Opinie & AchtergrondInterview Drift danst door

Drift danst door

door Redactie

Op 10 juni vindt het Drift Festival voor de zevende keer plaats. Het evenement is onderdeel van Drift om te dansen, een organisatie die het hele jaar door techno- en housefeesten organiseert in Nijmegen. Onder het genot van een warm lentezonnetje sprak ANS met organisatoren Brent Roozendaal en Diede van Overbeek over het verleden, heden en toekomst van Drift om te dansen.

Een paar drankjes achterover slaan en uit je bol gaan op de dreunende bas van je favoriete nummer aan de oever van de Waal. Het zou zomaar een verslag kunnen zijn van een bezoeker van het Drift Festival. Een goede sfeer creëren is namelijk een van de speerpunten van de organisatie achter Drift. Roozendaal: ‘We willen een relaxte sfeer, zodat iedereen zijn eigen ding kan doen.’ Van Overbeek vult hem lachend aan: ‘Als je een biertje uit iemand zijn hand stoot wordt je niet in elkaar geslagen.’ De plaats van handeling is Cultuurspinnerij de Vasim. De voormalig zijdespinnerij aan de Waalbandijk doet tegenwoordig dienst als culturele hotspot voor creatief Nijmegen en als festivalterrein tijdens het Drift Festival en het Herfstdrift Festival. De clubedities van Drift vinden niet plaats in de Vasim, maar zijn minstens even populair in Nijmegen. Van Overbeek: ‘Drift Witte Donderdag in Doornroosje bestaat al sinds het begin van Drift. Door de afwisseling kunnen wij als organisatie telkens een nieuwe invulling geven aan zo’n evenement.’

Gewoon doen
Enthousiast vertelt Roozendaal hoe hij vijftien jaar geleden samen met een paar vrienden Drift opzette als een studentenfeest, waar hij zelf ook plaatjes draaide. Hij volgde toen een opleiding voor leraar geschiedenis aan de HAN, maar wilde vooral dj’en en feestjes organiseren voor liefhebbers van techno in Nijmegen. ‘Op de donderdagen was er namelijk geen reet te doen voor technoliefhebbers’, merkt hij op. De eerste editie van Drift zou plaats vinden op een boot, maar de schipper zag er uiteindelijk van af vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s. Het avondje dansen viel gelukkig niet in het water. Snel werd er een vervangende locatie geregeld, waarna het feest alsnog doorging. De studentenfeesten die Roozendaal en zijn vrienden organiseerden, sloegen aan in Nijmegen en geleidelijk won Drift aan bekendheid.

Vijf jaar later besloot Van Overbeek zich aan te sluiten bij de organisatie. ‘Drift was al een bekend merk in Nijmegen waar veel mensen over spraken’, vertelt hij. ‘Ik was nog vrij jong dus ik dacht, “gewoon doen.”’ Onder leiding van het duo groeide Drift langzaam uit tot een van de bekendste techno- en housefeesten in Nijmegen en omstreken. ‘Toen Diede erbij kwam verkochten we al het oude Doornroosje uit. Daarna zijn we blijven groeien’, blikt Roozendaal terug. ‘Het oude Doornroosje was een magische plek voor dancefeesten’, mijmert zijn collega naast hem. ‘Daar is het eigenlijk begonnen.’ Door het succes van de clubedities waren beide het erover eens dat Drift toe was aan haar eigen festival. ‘We hebben toen met een aantal andere gasten het festival opgezet. Dat is alweer zeven jaar geleden’, vertelt Van Overbeek. Met het organiseren van Drift Festival hebben de heren Nijmegen definitief op de kaart gezet als technostad.

Ontmoetingsplek
Niet alleen een goede line-up, unieke acties – ‘we hebben laatst Drift-om-te-vrijen-condooms laten maken’, lacht Van Overbeek – en een ervaren organisatie zorgen ervoor dat jaarlijks tussen de zesduizend en achtduizend bezoekers de weg naar de cultuurspinnerij vinden. In Nijmegen geniet het evenement dus de nodige bekendheid, waardoor je verwacht dat er voornamelijk bezoekers uit de Waalstad op Drift afkomen. Niets blijkt minder waar: ongeveer veertig procent van het publiek komt uit de rest van Nederland. Volgens de organisatoren zijn dat voornamelijk oud-studenten die in Nijmegen studeerden, maar na hun studie weer zijn vertrokken. ‘Omdat Drift al vrij lang bestaat zijn mensen eerder geneigd terug te komen. Het festival is voor veel mensen een soort ontmoetingsplek. Daar zien ze elkaar weer terug’, legt Roozendaal uit. ‘Niet alleen studenten of oud-studenten komen af op onze feesten’, vertelt zijn buurman. ‘We hebben een redelijk grote groep mensen tussen de veertig en zeventig jaar die regelmatig onze evenementen bezoeken.’

Op gevoel
Grote techno- en housefestivals zijn vooral te vinden in de Randstad, met uitzondering van Groove Garden in Sittard, Solar in Roermond of toerende festivals als Nachtcollege. Van Overbeek meent dat Drift om te dansen toch een aparte status heeft vanwege het Nijmeegse karakter dat de organisatie wil creëren. ‘Drift komt uit Nijmegen, dat is al heel anders dan Nachtcollege. Dat trekt juist rond’, legt hij uit. Als Planet Rose met Drift wordt vergeleken werpt hij tegen dat Drift exclusiever is dan het technofeest in Doornroosje. Planet Rose wordt namelijk elke maand georganiseerd, terwijl Drift om te dansen zes evenementen per jaar telt.

Waar het Nijmeegse karakter van het Drift Festival precies in schuilt is lastig uit te leggen voor het duo. ‘Deze plek is typisch Nijmeegs’, zegt Van Overbeek terwijl hij om zich heen kijkt. Het festivalterrein heeft een industriële en historische uitstraling, wat volgens hem goed past bij het karakter van de stad. Bovendien stroomt de Waal vlak langs de oude zijdespinnerij. ‘Het is ook meer een gevoelskwestie’, merkt hij op. Zijn buurman vult hem aan: ‘De sfeer van het festival is vrij gemoedelijk, omdat het publiek redelijk laid-back is. Dat helpt natuurlijk ook als je een goede sfeer wilt creëren.’ Een editie van Drift buiten Nijmegen zien de organisatoren niet zitten: ‘Elke stad heeft zijn eigen sfeer en dat moet je niet proberen na te apen’, stelt Van Overbeek. ‘Laat de mensen maar lekker naar ons toekomen’, knikt zijn collega. ‘We hebben wel ideeën voor een Drift Senior, een festival voor oudere bezoekers. Daar kunnen we echter nog weinig over zeggen.’

‘We kunnen zeker nog vijf jaar door en meer groeien in de breedte’

Veiligheid voor alles
Afgelopen jaren komen techno- en housefestivals steeds vaker in opspraak vanwege het veelvuldige drugsgebruik. Zo stierven in 2014 drie mensen tijdens het Amsterdam Dance Event door toedoen van verdovende middelen. Ook Drift Festival is niet helemaal clean, maar tot een XTC-dode heeft het gelukkig nog niet geleid. ‘Drugs worden al gebruikt zolang ze bestaan’, legt Van Overbeek uit. ‘Het hoort er nu eenmaal een beetje bij.’ Roozendaal benadrukt vervolgens dat de organisatie alles doet wat wettelijk verplicht is om drugsgebruik tegen te gaan. ‘We kunnen alleen niet alles voorkomen’, geeft hij toe. Hij noemt als voorbeeld hoe mensen vaak voor eigen gebruik drugs het festival binnensmokkelen. ‘Dealers en ander gespuis worden er direct uitgepikt door de bewaking’, verzekert zijn collega. ‘Het belangrijkste is dat mensen veilig gebruiken en geen overlast veroorzaken’, voegt hij toe. ‘Mocht er toch iets fout gaan, dan staan er hulpverleners met ervaring klaar.’ Als directeur moet Van Overbeek de veiligheid van de bezoekers garanderen. ‘Als er iets gebeurt ben je op zo’n moment aansprakelijk. Het zijn namelijk veel mensen op een klein lapje grond’, vertelt hij. ‘Ik ben meer een gastheer’, antwoordt Roozendaal als er wordt gevraagd naar zijn takenpakket. ‘Als alles soepel verloopt, doe ik eigenlijk niet zo veel’, lacht hij.

Toekomstmuziek
Hoelang de mannen Drift om te dansen blijven organiseren weten ze zelf nog niet goed. ‘We kunnen zeker nog vijf jaar door en meer groeien in de breedte’, stelt Van Overbeek terwijl hij naar zijn collega kijkt. Die knikt: ‘We willen niet nog groter worden qua bezoekers, want dat kan niet op deze plek.’ Vervolgens legt het tweetal uit dat groeien in de breedte te maken heeft met het verbeteren van de kwaliteit van de evenementen. Dat willen ze doen door kritiek van bezoekers serieus te nemen. ‘Dan spreken we over gratis wc’s neerzetten, lange rijen oplossen, beter geluid regelen. Dat soort dingen’, vertelt Van Overbeek. Dit jaar zal er ook de nodige feedback worden gegeven door de bezoekers. ‘Vorig jaar was een van de vetste edities tot nu toe. Iedereen ging helemaal uit zijn plaat en alles verliep op rolletjes. De lat ligt dus hoog’, grijnst Van Overbeek. ‘We maken ons het meeste druk over het weer. Als de zon schijnt helpt dat natuurlijk enorm’, besluit zijn collega. De strakblauwe hemel boven Nijmegen schept voor nu hoopvolle verwachtingen, maar er moet nog heel wat water door de Waal stromen voordat Drift Festival van start gaat. Als de bezoekers maar genoeg drift om te dansen hebben, komt het vanzelf goed.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen