Home Opinie & AchtergrondInterview Nijmeegse StadsNomaden: ‘Wij worden erkend’

Nijmeegse StadsNomaden: ‘Wij worden erkend’

door Redactie

Een gure wind waait door de D’Almarasweg. Zodra je de hekken van het terrein passeert, valt je oog als eerste op een bonte circustent, die vergezeld wordt door een tractortje en een verzameling doeken waarop een grote rups is geschilderd. De paar verloren sneeuwvlokjes die nog op de rails liggen, worden meedogenloos door een voorbij denderende trein weggevaagd. Verderop kakelt een verdwaalde kip, maar verder lijkt het terrein verlaten. Dan gaat plotseling bij de dichtstbijzijnde keet een deur open. Een aangename geur van koffie en sigaretten ontsnapt uit de opening, samen met de warme gloed van een houtkachel. 

Tekst: 
Pim ten Broeke
Foto’s: Tijs Sikma

StadsnomadenAlledrie

De bewoners van het ecodorp aan de D’Almarasweg hebben alle reden om vrolijk te zijn: afgelopen woensdag nam de gemeenteraad met een duidelijke meerderheid het amendement ‘samen sterker, samen wonen’ aan. Met dit amendement laat de gemeente weten de visie van de nomaden te steunen, een prettig vooruitzicht voor de groep. Hoe komen de nomaden de winter door en wat gaat er daarna voor hen veranderen? De Nijmeegse StadsNomaden vertellen vanuit een goed verwarmde keet en onder het genot van een kop dampende koffie over het winterse leven en hun zomerse plannen.                                                                   

Nieuw beleid, meer zekerheid
Afgelopen woensdag is een amendement op de Woonvisie 2015-2020 aangenomen door de Nijmeegse gemeenteraad. In het amendement valt te lezen dat de gemeenteraad actief en faciliterend in gesprek gaat met innovatieve wooninitiatieven, zoals de StadsNomaden. De gemeente zal de mogelijkheid gaan bieden aan het tijdelijk anders bestemmen van braakliggende grond. Zo wordt Nijmegen een stad die open staat voor het experimenteren met nieuwe woonvormen, want initiatieven voor gemeenschappelijk wonen passen volgens de gemeente bij de identiteit van de stad. De gemeenteraad gaat daarnaast de garantieregeling voor initiatieven voor gemeenschappelijk wonen weer opnieuw invoeren. Deze regeling is een hypotheekgarantie voor mensen die zelf een gemeenschappelijk woongebouw willen beginnen. 

‘Wij worden erkend!’

De gemeente heeft dus, via dit amendement, laten weten de woonvisie van initiatieven zoals de StadsNomaden te steunen. Wat betekent dit voor de StadsNomaden en hun ecodorp? Nomaden Tim en Max leggen het enthousiast uit: ‘De gemeente heeft aardig wat kavels braak liggen, voornamelijk aan de overkant van de Waal’, vertelt Tim. Deze lege terreinen zullen in de toekomst kunnen worden gebruikt als tijdelijke, zoals de nomaden het noemen, ‘hotspots‘. Dit zijn mobiele initiatieven waarbij de nadruk vooral ligt op eigen initiatief of, heel hip gezegd, ‘DIY’: do it yourself. De StadsNomaden hopen zelf in de toekomst zulke hotspots te gaan faciliteren: ‘onze plannen zijn ambitieus, maar het gaat zó vet worden’, voorspelt Tim.

StadsnomadenMaxDaarnaast hebben de nomaden met het nieuwe amendement de garantie dat zij niet van de een op de andere dag geen woonplek meer hebben. Doordat de woonwagens mobiel zijn, kan de groep in principe op ieder moment naar een ander braakliggend terrein verhuizen. Dit biedt perspectief, legt Tim uit: ‘Nu we die zekerheid hebben, kunnen we veel meer mensen naar ons toetrekken en investeren in zaken die vijf jaar kunnen blijven staan’. Het amendement is dus voor de Nijmeegse Stadnomaden een belangrijke stap, want zij dagen de gemeente in feite uit om te experimenteren met onconventionele woonvormen. ‘Wij worden erkend’, glundert Tim.

Winter is coming
Na het harde werken aan het opbouwen van het kamp in de zomer en met de winter in het vizier, trokken de nomaden zich terug in ‘een winterslaapje’, zoals nomade Max het omschrijft. Hoe vergaat ze het leven in het kamp als de zon niet schijnt? De winter was tot nu toe, gelukkig voor de stadsnomaden, niet zo streng. Hun woonwagens zijn goed warm te stoken door middel van houtkachels en verder is het terrein alleen een beetje modderig. Ze komen ook ‘s winters naar eigen zeggen niets te kort. ‘Luxe is maar relatief’, stelt Tim schouderophalend. Geïnteresseerden blijven, ook in de kou, het ecodorp regelmatig bezoeken, vertelt Max. Asielzoekers komen zo nu en dan langs om bijvoorbeeld hun band te plakken en laatst verzorgden de nomaden een feestje voor kinderen uit de buurt, waarbij op grote doeken Rupsje Nooitgenoeg werd geschilderd.

StadsnomadenRups

In het voorgaande interview met ANS spraken de nomaden hun ambities uit om spoedig een douche te installeren, maar deze langverwachte waterluxe is helaas nog niet geïnstalleerd. Max belooft, in het kader van ‘drie keer is scheepsrecht’, bij een derde interview de douche te hebben geregeld. Al dan niet ‘inclusief bubbelbad en sauna’, grapt hij, waarna een bulderend gelach opstijgt uit de knusse keet.

‘Ik wil graag een schaapje.’

Summer is coming
Nu het groepje de zekerheid heeft dat het de komende vijf jaar gebruik kan maken van hun wooninitiatief, denken de nomaden dat het ecodorp pas echt van de grond zal komen. Tim vertelt enthousiast dat de telefoon constant rinkelt met mensen die ideeën hebben over toevoegingen voor het ecodorp. ‘Laskunstenaars, tiny houses waarin studenten tijdelijk kunnen wonen, mobiele oefenruimtes voor bands en misschien zelf moestuintjes om kinderen met duurzaamheid kennis te laten maken’, somt Tim op. ‘En ik wil graag een schaapje’, voegt Max enthousiast toe.

Zodra de lente aanbreekt zullen de StadsNomaden aftrappen met een open dag, waarbij de hele dag activiteiten zullen zijn rond het kamp en er een bandje zal optreden. De nomaden hebben nu al grootse verwachtingen van die dag en hopen dat er daarna nog veel succesvolle evenementen zullen volgen. Ook maken de bewoners van het ecodorp plannen om een site te lanceren, waar mensen zich kunnen inschrijven voor kosteloze maaltijden. De nomaden vertellen dat hun doelgroep voornamelijk de linkse en culturele studenten is; zij hebben met de Stadnomaden een eigen plekje gekregen. Ondanks deze doelgroep is ieder die geïnteresseerd is of een initiatief heeft, altijd welkom om langs te komen. Een open community is namelijk, aldus Max, heel belangrijk in een stad en samenleving die steeds verder polariseert.  


Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen