Home Meeloopreportage Basisinkomen na je afstuderen?

Basisinkomen na je afstuderen?

door Redactie

Deze week was het de ‘Week van het Basisinkomen’.  In Wageningen start in het nieuwe jaar een experiment met het basisinkomen en ook in Nijmegen wordt er gewerkt aan plannen voor dit soort experimenten. Vanaf begin dit jaar is GroenLinks in Nijmegen bezig met het vormgeven van deze plannen. Deze maand gaat de partij het voorstel voor het basisinkomen indienen bij de gemeenteraad.

Wat?
Het idee van het basisinkomen is een vast (maand)inkomen dat door de overheid aan iedere burger wordt verstrekt, zonder inkomenstoets of werkverplichting. Voor het experiment met het basisinkomen wil GroenLinks 150 bijstandsgerechtigden in Nijmegen vrijstellen van alle regels en verplichtingen die komen kijken bij het ontvangen van bijstand. De sollicitatieplicht vervalt en er hoeven geen verplichte cursussen gevolgd te worden. De proefkonijnen mogen onbeperkt bijverdienen. Gemeentelijke toeslagen en extraatjes worden daarentegen wel weggelaten. Het bedrag dat de proefpersonen zullen krijgen, zal ongeveer even hoog zijn als de huidige uitkering.

Waarom?
GroenLinks denkt dat de overheid met het basisinkomen minder geld kwijt is dan nu met het geven van uitkeringen. Jaarlijks gaat er 144 miljoen euro naar de bijstand waarvan bijna 19 miljoen uitvoeringskosten zijn. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om de bijstand te verlenen. GroenLinks wil deze kosten verlagen door minder ambtenaren en re-integratiebureaus in te zetten.

De verwachting van de partij is dat mensen meer gemotiveerd worden om wat bij te verdienen en meer initiatief zullen tonen om eigen bedrijfjes te starten. Het doel van GroenLinks is een experiment van 3 jaar. In de loop van deze maand zal blijken of de plannen gerealiseerd gaan worden.

Gunstig voor studenten?
Voor studenten zou het oorspronkelijke idee van het basisinkomen voor iedere volwassene uitkomst bieden: geen torenhoge schulden meer en daardoor meer vrijheid in de studietijd. In tegenstelling tot dit originele idee, gaan de plannen voor het experiment nu alleen over bijstandsgerechtigden. Toch zou dit ook goed nieuws zijn voor studenten. Werkloosheid na het afstuderen is voor veel studenten een reële angst. Niemand zit te springen om na jaren studie in de bijstand terecht te komen. Het lage uitkeringsbedrag is niet bepaald aantrekkelijk als je nog een studieschuld hebt staan. Met het basisinkomen en zonder alle regels en verplichtingen zou je als net afgestudeerde mogelijk vrijer zijn om je toekomst vorm te geven.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) pleitte eerder al voor een basisinkomen voor studenten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen